Zaev prihvatio amandmane albanske opozicije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jan.2019, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev prihvatio amandmane albanske opozicije

Makedonski premijer Zoran Zaev postigao je juče dogovor sa liderom albanske opozicije u toj zemlji Zijadinom Selom za podršku za podršku ustavnim promenama, pri čemu je Zaev prihvatio da se iz preambule ustava briše rečenica "građani koji žive u granicama", te da se umesto toga pobroje sve etničke zajednice.

Zaev je rekao da je prihvaćen i amandman 36 koji predviđa da država jednako vodi računa o svim građanima, pa i onima koji žive i dijaspori.

Sela, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je predsednik opozicione Alijanse za Albance potvrdio je dogovor sa Zaevim i naveo da je Alijansa veoma ponosna na doprinos tom dogovoru.

"Uspeli smo da preciziramo preambulu kako bi se izbeglo postojanje dve kategorije građana", ocenio je Sela.

Prema rečima Zaeva, on je dobacio zahtev Pokreta Besa da albanski jezik bude drugi službeni jezik u Makedoniji.

Makedonska vlada je prihvatila amandman Alijanse za Albance koji predviđa da i Kosovo bude dodato u makedonskom ustavu kao susedna država, kao i još jedan amandan kojim se definiše da makedonsko državljanstvo, odnosno pojam "građanin Severne Makednije" ne određuje etničku pripadnost građanina.

Ustavne izmene će biti usvojene ukoliko za njih glasa 80 od 120 poslanika Sobranja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Albanci tražili: Kosovo država; Zaev prihvatio; Protest

Izvor: B92, 09.Jan.2019

Makedonski premijer Zoran Zaev postigao dogovor sa liderom albanske opozicije u toj zemlji Zijadinom Selom za podršku za ustavne promene. Makedonci na ulicama. Zaev je prihvatio da se iz preambule ustava briše rečenica "građani koji žive u granicama", te da se umesto toga pobroje sve etničke zajednice.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.