Zabraniti solarijum maloletnicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2016, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabraniti solarijum maloletnicima

Dermatolozi Srbije zalažu se za potpunu zabranu upotrebe solarijuma u Srbiji za mlađe od 18. godina, imajući u vidu njegovo kancerogeno dejstvo, saopštili su danas Udruženje dermatovenerologa Srbije i Odbor za melanom Srpskog lekarskog društva.

"Posle 18. godine upotreba solarijuma može biti dozvoljena samo uz informisani pristanak korisnika o svim rizicima kojima se izlaže", navodi se u saopštenju i dodaje da je takav postupak već na snazi u gotovo svim zemljama Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << unije.

Stručnjaci su povodom najnovijih podataka o kancerogenim efektima solarijuma ukazali da se u Srbiji se godišnje otkrije oko 500-600 novih slučajeva melanoma, a prema podacima Instituta za javno zdravlje  "Milan Jovanović Batut" zabeležen je porast te bolesti u dobnoj grupi do 29. godina, pre svega kod ženskog pola.

"Utvrđeno je da je korišćenje solarijuma odgovorno za više od 450.000 slučajeva melanoma godišnje u svetu, a samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik za pojavu melanoma", navodi s e u saopštenju usruženja dermatologa i dodaje da je istraživanje pokazalo da je rizik obolevanja od melanoma bio veći kod veoma mladih devojaka, koje su počele koriste solarijum od 16. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dermatolozi Srbije za zabranu solarijuma maloletnima

Izvor: Radio 021, 10.Feb.2016

Dermatolozi Srbije zalažu se za potpunu zabranu upotrebe solarijuma u Srbiji za mlađe od 18 godina, imajući u vidu njegovo kancerogeno dejstvo, saopštili su danas Udruženje dermatovenerologa Srbije i Odbor za melanom Srpskog lekarskog društva..."Posle 18. godine upotreba solarijuma može biti dozvoljena...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.