Za upis godine i po 1.000 evra

Izvor: Blic, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za upis godine i po 1.000 evra

Studenti Pravnog i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pobunili su se juče zbog najave da će morati da plate i do 32.000 dinara za prenete bodove po Bolonjskoj deklaraciji pri upisu u drugu godinu. Oni su pokrenuli i peticiju za oslobađanje od plaćanja i za prvi sat prikupili više od 400 potpisa. Dekan Filozofskog fakulteta dr Ljiljana Subotić odgovara da je studentima već dovoljno učinjeno i da će morati da plate prenete bodove i to po propisanoj ceni, dok do dekana Pravnog nije bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << moguće doći jer je na putu. Protest je nastavljen.

Senat Novosadskog univerziteta 19. septembra doneo je, uz saglasnost Ministarstva prosvete, preporuku da se studentima koji nisu sakupili maksimalnih 60 ESBP poena neophodnih za upis druge godina fakulteta, prag snizi za trećinu, ali i da se prenos preostalih bodova naplati. Pri utvrđivanju troškova preporučeno je i da se obavi „proračun" koliko bodova vredi redovan dolazak na predavanja i vežbe, te urađeni seminari i kolokvijumi, odnosno sve predispitne obaveze, a problem je nastao kad su novosadski fakulteti tu odredbu različito protumačili.

- Tražimo samo jednaku primenu zakona za sve i sakupljamo potpise da bismo Rektoratu mogli da podnesemo zahtev za oslobađanje od plaćanja prenesenih bodova - rezignirano kaže Strahinja Delić, student prava i jedan od organizatora protesta, uz poziv kolegama da im se danas od 10 časova pridruže u protestu.

Njegova koleginica Nevena Puškić ističe da poeni koje sakupljaju nisu studentima uzeti u obzir na ispitima, te ocenjuje da Bolonjska deklaracija nije olakšala studiranje, već samo donela više cene.

- Dao sam pet od sedam ispita i nisam na budžetu jer pravo upisa druge godine na budžet ima samo 180 studenata sa najboljim rezultatima. Treba da dam 65.000 školarine, oko 15.000 još za bodove, plus još 5.000 za upisnu taksu - ogorčen je student prava Branislav Miljković.

Studenti negoduju i zato što su neblagovremeno obavešteni.

- Tek u petak je odlučeno da treba da platimo bodove koje smo preneli u drugu godinu. Ne znam gde da za pet dana nađem 27.000 za bodove i još od 4.000 za upisninu, a na budžetu sam - reči su studentkinje psihologije Aleksandre Mišić.

Njena koleginica Ivana Danilović dodaje da nije u redu to što treba da plati prenos bodova kad ionako obnavlja godinu.

- Treba da dam fakultetu 15.000 dinara za bodove, a na budžetu sam. Potpisao sam peticiju, mislim da to neće ništa promeniti, ali vredi pokušati. Od nas 80 koji smo upisali književnost, samo desetoro je skupilo tih 60 bodova - kaže Dušan Mamula.

I u Studentskoj uniji se pribojavaju da protest neće uspeti.

- Bio sam kod Ljiljane Subotić, dekana, i prema njenoj reakciji mogu da kažem da protest neće uspeti. Svi će moći sad da se upišu, a do januarskog ispitnog roka će morati da plate prenesene bodove - kaže Alen Čobić, predsednik Studentske unije Filozofskog fakulteta.

Ljiljana Subotić, dekan Filozofskog fakulteta, kategorično tvrdi da će studenti morati da plate prenos bodova.

- Moraju da plate jer im je već dovoljno učinjeno time što je odobren upis sa samo 40 bodova i svi oni bi sada bili samofinansirajući. Studenti su znali sve uslove, a to je da polažu i polože ispite - ističe Ljiljana Subotić.

Međutim, studenti na Akademiji umetnosti, Medicinskom, Tehnološkom fakultetu i Fakultetu tehničkih nauka ne plaćaju prenos bodova, dok na Poljoprivrednom i Prirodno-matematičkom ne plaćaju ako imaju potpis profesora da su odslušali sva predavanja i vežbe.

- Svi koji nisu ispunili predispitne obaveze plaćaju 1.000 dinara po bodu koji prenose u drugu godinu. Ali, ako profesor potpisom u indeksu potvrdi da su odslušali predavanja, vežbe, položili sve kolokvijume i testove i ostao im je samo ispit, plaćaju samo prijavu ispita - objašnjava Pero Erić, prodekan za nastavu Poljoprivrednog fakulteta.

Dekan PMF Miroslav Vesković ističe da studenti njihovog fakulteta mogu da biraju da li će ponovo ići na predavanja i vežbe i tako sami odlučiti da li će plaćati prenete bodove.

Mala prolaznost snizila kriterijume

- Na Rektorskoj konferenciji odlučeno je da se izađe u susret studentima i smanji broj neophodnih bodova jer procenat prolaznosti studenata prve godine nije zadovoljavajući. Preporuka Senata univerziteta je doneta na osnovu dogovora na Rektorskoj konferenciji kojoj je prisustvovao i ministar prosvete, i predlaže da svaki fakultet analizira šta je student uradio i na osnovu toga odredi troškove koje mora da plati. To se naročito odnosi na fakultete sa eksperimentalnom nastavom koja je skupa - kaže rektorka Radmila Nedučin Marinković.

Koliko studenti moraju da plate

Fakultet Bodovi za prenos Cena boda

Filozofski fakultet 20 1.083-1.600 dinara

Poljoprivredni fakultet 18 1.000 dinara

Pravni fakultet 20 1.083 dinara

Tehnološki fakultet 20 ne plaća se

Fakultet tehničkih

nauka 20 1.333-1.583

Medicinski fakultet 20 nije utvrđeno

Prirodno-matematički

fakultet 20 825-1.500

Akademija umetnosti 20 ne plaća se

Cena jednog boda izračunava se tako što se školarina pri upisu fakulteta podeli sa 60 bodova. Tako dobijeni iznos dodatno se množi sa brojem bodova preostalih za prenos u sledeću godinu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.