Za skromnu svadbu 5.000 evra

Izvor: Blic, 09.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za skromnu svadbu 5.000 evra

U Novom Sadu je ove godine sklopljeno više od 1.300 brakova, a jesenja sezona svadbi tek je na polovini. Veliki broj mladenaca se opredelio za ceremoniju venčanja na otvorenom. Dunavski park, Petrovaradinska tvrđava i obale Dunava sve su češća mesta koja mladenci biraju da izgovore sudbonosno „da". Da bi bez ekstravagantnih zahvata „sve bilo na svom mestu", u skladu sa tradicijom i zahtevima rodbine, i organizacija skromnije svadbe teško da može da prođe bez najmanje 5.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evra.

Za ovaj romantični gest, umesto 500 dinara u Matičnom uredu, Novosađani moraju da izdvoje još 9.000 dinara za izlazak matičara po njihovoj želji. Pored toga, u restoranima će uz jednostavniji meni za najmanje 18 evra po osobi, i to bez pečenja, svatovi moći neograničeno da piju domaća pića, ali će viski, strani konjak, tekilu i druga strana pića plaćati ekstra.

Uz brigu o gostima, mladenci još moraju da računaju i na burme, mladenačke torte, prevoz i smeštaja gostiju sa strane, garderobu i muziki, što troškove podiže na nekoliko hiljada evra. Ceo događaj se po pravilu zabeleži kamerom i fotoaparatom, što dodatno košta od 150 do 200 evra. Na muziku u startu ode 500 evra, a „upad" trubača naplaćuje se još oko 150 evra.

- Organizovanje svadbe do te mere zna da bude stresno da većina mladenaca ode na sopstveno venčanje na rubu živaca. Ja sam dva sata pre venčanja pobegla u grad da na miru popijem kafu i prelistam novine - kaže Sandra S. Nju i supruga Petra venčanje za 70 prijatelja i članova uže porodice stajalo je 6.000 evra, 2.000 više od planiranog.

- Veoma je teško kontrolisati troškove, jer se tokom priprema uvek nešto zaboravi, pa se reaguje u poslednjem trenutku. A tada se ne gleda na novac, već da sve bude na mestu - dodaje Sandra.

Mladenci mogu da angažuju i agencije za kompletnu organizaciju, od venčanja do medenog meseca. Troškovi se u tom slučaju skoro dupliraju.

- U momentu kada nas angažuju, na mladencima je jedino da se opuste i čekaju, sve ostalo je naša briga - poručuju u agenciji „La Dolce Vitta", gde ističu da je za pripremu kompletnog venčanja potrebno minumum šest meseci. U njihove usluge ulazi i organizacija limuzine za mladence (100 evra po satu), a uz nju i lični šofer i bar sa pićem. Kompletna dekoracija sale košta od 500 evra pa naviše. Tradicionalna svadba je jeftinija varijanta, ali po rečima mladenaca, znaju da budu i komplikovanija.

- Oženio sam se devojkom iz okoline Novog Sada. Mada nisu tipična patrijarhalna porodica, tokom venčanja sam bio preplavljen silnim običajima koji su mi bili potpuno nepoznati. Kupovina lažne, pa „originalne" mlade, krađa cipele, bacanje žita preko glave, peškiri... - priča Dalibor Tanasić, odnedavno oženjen Svetlanom. Oni su, poštujući želju roditelja, napravili seosku svadbu sa 250 zvanica, što ih je koštalo oko 7.400 evra. Venčanje je potrajalo skoro dva dana.

Zakazuju 30 dana unapred

Sezone svadbi su, prema rečima matičara, početak proleća i jeseni. Venčanje se zakazuju i po mesec dana unapred, a matičari imaju pune ruke posla.

- Svaka subota je popunjena. Trudimo se da gostima ne ograničavamo vreme slavlja, ali nekada zaista padnemo s nogu od posla. Svadba uglavnom potraje do dva, tri sata ujutru, ali se uvek nađe neko društvance kojem se ne ide kući - kažu u restoranu „Ribarska noć" na Petlovom salašu.

Najosnovniji izdaci

Venčanje 500 kod matičara, 9.000 dinara na mestu po želji

Hrana od 18 do 30 evra po gostu

Muzika od 500 do 1.200 evra

Torta od 9.500 do 14.500 dinara

Iznajmljivanje venčanice od 8.000 do 27.000 dinara

Odelo od 10.500

Burme od 5.500

Koliko koštaju proslave u restoranima

„Stari fijaker" predjelo, glavno jelo,

180 pečenje, piće domaće (neograničeno) 25 evra po osobi

„Đeram" predjelo, glavno jelo, prilog,

100 piće domaće (neograničeno), bez pečenja 18 evra po osobi

„Dvor" predjelo, glavno jelo, salata,

75 bez pečenja, piće nije uračunato 13 evra po osobi

„Barutana" Petrovaradin predjelo, glavno jelo,

200 bez pečenja, piće domaće (neograničeno) 18 evra po osobi

„Ribarska noć" predjelo, glavno jelo, salate,

140 bez pečenja, domaće piće (neograničeno) 20 evra po osobi

„Kurjak" Veternik predjelo, glavno jelo, pečenje,

160 piće domaće, sve neograničeno 18 evra po osobi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.