Za razvoj privrede uz unapređenje socijalnog dijaloga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2017, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za razvoj privrede uz unapređenje socijalnog dijaloga

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas konferenciju "Za razvoj privrede, uz unapređenje tripartitnog socijalnog dijaloga" na kojoj će biti predstavljeni svi oblici dijaloga o temi ekonomske i socijalne politike.

Konferenciju organizuje Pokrajinski socijalno-ekonomski savet koji okuplja predstavnike Pokrajinske vlade, predstavnike reprezentativnih sindikata i Unija poslodavaca Vojvodine.

Kako je istaknuto, danas će se predstaviti svi oblici dijaloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o temi ekonomske i socijalne politike, uz suočavanje često suprotstavljenih mišljenja kao i postizanje konsenzusa o pitanjima koja su vitalna za društvenu zajednicu.

Krajnji cilj, kako su istakli iz Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, jeste postizanje socijalnog mira zarad opšteg privrednog napretka.

Mirović je kazao je da statistički podaci predstavljaju važne i dobre vesti, koje imaju svoju snažnu suštinu i koje treba da uliju optimizam kroz kontinuitete stvaranja rezultata i tako obezbede ono što je suština današnjeg dijaloga, a koja se tiče ukupnog rasta ekonomije i odnosa koji generišu takav razvoj.

"Od našeg poslednjeg okupljanja prošlo je manje od godinu dana, gotovo za petinu je veći izvoz nego u istom periodu 2016. godine. Vojvodina prednjači u padu broja nezaposlenih u čitavoj Srbiji i konačno smo uspeli da pokažemo naše pravo lice, a to je rezultat rada domaćih i stranih kompanija, ali i rezultat zajedničkog rada poslodavaca i zaposlenih", rekao je Mirović.

On je istakao i da se skoro svake nedelje na teritoriji severne Pokrajine otvara jedna nova fabrika.

Govoreći o stvarima sa kojima Pokrajinska vlada nije zadovoljna, Mirović je kazao da prosečna zarada u periodu januar - oktobar tekuće godine iznosi 45.341 dinar, što je realno u istom nivou kao prošle godine, ocenivši da je potrebno tragati za rešenjima koja će pratiti trend rasta ekonomije i u tom segmentu.

"Potrebno je iznaći rešenja za povećanja zarada u privatnom sektoru, u javnom sektoru od januara kreću povećanja zarada na svim nivoima. To jeste pokazatelj da postoji jedan trend intenzivnog ekonomskog razvoja. U tom smislu, pripremili smo budžet za narednu godinu i sutra ga usvajamo, a njega će usvojiti Skupština AP Vojvodine na sednici 20. ili 21. decembra", najavio je Mirović.

Sledeće godine 350 miliona dinara za mala i srednja preduzeća

Mirović je najavio i da će Pokrajinska vlada preko Razvojne agencije Vojvodine i sledeće godine izdvojiti 350 miliona dinara za mala i srednja preduzeća od 10 do 100 zaposlenih, a time će se doprineti otvaranju preko 1000 novih radnih mesta na teritoriji Vojvodine.

"Suština razgovora koji će danas biti ovde, a to je pitanje suštine života, boljitak naših porodica, boljitak zaposlenih i države. Tripartitni dijalog je važan jer nema razvoja ako svi akteri ne doprinose maksimalno, svako u svom segmentu mora da ostvari interese", kazao je Mirović.

On je istakao da je optimista i da "ćemo zajednički usmeriti potencijale".

"Pokrajinska vlada je spremna za dijalog i uveren sam da ćemo održati trend stabilnosti naše zemlje, za tu odgovornost se vredi boriti i kroz dijalog napraviti kompromis, istakao je Mirović.

Predsedavajući Pokrajinskog socijalno - ekonomskog saveta Stanko Krstin ocenio je da je u dijalogu napravljen određen pomak, i to ne samo u Vojvodini, nego i na nivou čitave Srbije.

Krstin: Prvi put postignut dogovor o minimalnoj ceni rada između sindikata i poslodavaca

"Ove godine je prvi put u istoriji postignut dogovor o minimalnoj ceni rada između sindikata i poslodavaca. Naravno da u svemu tome ulogu ima i Vlada Srbije i Ministarstvo finansija koji su rekli koliko ima prostora i mi smo postigli dogovor. Vlada je obećala da će iz prostora koji postoji u budžetu učiniti određene pomake ka poslodavcima, da će nam smanjiti namete i da će neoporezivi deo plate biti povećan na 15 hiljada dinara. To je mali pomak, ali je pomak", ocenio je Krstin.

On je istakao da je ova konferencija treća takvog tipa koja služi razvoju privrede, te da postoji želja da se ocene dosadašnji rezultati i da se odredi ono što je potrebno da se desi u idućoj godini kako bi svi bili zadovoljni.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković pohvalio je napore Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta koji su uloženi u formiranje platforme kojom se utvrđuju ciljevi i ocenjuju postignuti rezultati.

"Dijalog je uspešan ako postoji kultura uvažavanja, vi u Vojvodini imate to"

"Dopada mi se ideja formiranja lokalnih socijalno-ekonomskih saveta, jer ako njih nema, dobija se "glava bez tela". Platforma je jako važna stvar. Svi znamo da ćemo na zelenu granu doći onda kada imamo stopu rasta od četiri odsto pet do deset godina u kontinuitetu, stopu društvenog rasta kao 1988. godine koja podrazumeva pristojne prosečne plate od bar 600 evra, i ako uvećamo zarade do onog nivoa da nam mladi ne odlaze. Cinici kažu da ćemo imati manju nezaposlenost samim tim što nas je sve manje", napomenuo je Stojiljković.

On je rekao da se slaže sa predsednikom Pokrajinske vlade u delu da je socijalni dijalog važan jer donosi kompromis, ali da će rado testirati tu tvrdnju u meri u kojoj predstavnici vlasti budu spremni da razgovaraju sa reprezentativnim sindikatima.

"Dijalog je uspešan ako postoji kultura uvažavanja, vi u Vojvodini imate to. Dijalog funkcioniše ako postoji interes za dijalogom, a interes je shvatanje da ne možemo igrati na jednostrani dobitak. Mora postojati relativna ravnoteža moći i uticaja, niko nije srećan protestima i štrajkovima, domaći poslodavci su manje uticajni od korporativnog kapitala investitora, ali zapitajmo se zašto sami više ne investiramo. Ako to budemo radili, imaćemo bolje dane i harmoničnije odnose, zaključio je Stojiljković.

U daljem delu konferencije predviđeno je obraćanje predsednika Privredne komore Vojvodine Boška Vučurevića, kao i diskusija na kojoj će biti reći i o budžetu AP Vojvodine za 2018. godinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.