Za prebijanje deteta kazna 10.000 dinara

Izvor: Blic, 09.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za prebijanje deteta kazna 10.000 dinara

SREMSKA MITROVICA - Blage kazne, neažurnost sudova, skrivanje problema unutar porodice, samo su neki od razloga porasta broja slučajeva porodičnog nasilja u Sremu. Za protekle dve godine prijavljeno je 327 slučaja nasilja u porodici, optuženo je 120 počinilaca, a većina se izvukla sa uslovnim ili novčanim kaznama od 10.000 do 15.000 dinara. Iako je Okružno javno tužilaštvo pokretalo inicijativu da se izgradi Sigurna kuća zbog povećanog broja slučajeva porodičnog nasilja, nijedna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sremska opština to nije prihvatila.



- Porodičnog nasilja je oduvek bilo, ali ovaj alarmantni porast tumačimo podizanjem nivoa svesti stanovništva, kao i uticajem medija na podsticanje žrtava da krivično delo prijavljuju. U 2006. i 2007. godini u Sremu je podneto ukupno 327 krivičnih prijava, od čega ih je najviše u Rumi 128, u mitrovačkoj opštini 75, Inđiji 59, Staroj Pazovi 49 i u šidskoj opštini 19. Najveći broj krivičnih prijava podnosi policija ili sami oštećeni, čineći to neposredno u Opštinskom javnom tužilaštvu. Izvršioci su uglavnom muškarci, u 23 slučaja su to bile žene, dok smo u dva slučaja imali i maloletnike, koji su zbog novca za kocku ili drogu tukli roditelje i braću. Najveći problem sa kojim se tužilaštvo kod porodičnog nasilja suočava je nedostatak svedoka i odustajanje članova porodice od već podnete krivične prijave, usled pritiska od rodbine ili zbog pomirenja sa izvršiocem, koji se posle učinjenog dela redovno kaje - navodi Ratko Galečić, okružni javni tužilac.

U našoj sredini je, kako objašnjava, još uvek opšteprisutan stav komšijskog nezameranja, iz kojeg proizilazi i nedostatak svedoka. Takođe, članovi porodice po Krivičnom zakoniku imaju pravo da uskrate davanje izjava kao svedoci, što oni u slučaju odustajanja od daljeg sudskog gonjenja i koriste. No, ako se radi o nanošenju teške telesne povrede nekom članu porodice, tužilac i pored povlačenja krivične prijave u interesu oštećenog pokreće istragu.

- Evidentno je da su zaprećene kazne za ovo krivično delo preblage. O tome govori i podatak da je od 104 izrečene presude za poslednje dve godine čak 68 uslovnih, samo 24 zatvorske, dok je 12 novčanih u iznosu od 10.000-15.000 dinara. Tužilaštvo insistira, kad god je to moguće, da se umesto uslovnih, izriču novčane kazne, jer našeg čoveka najviše boli kad ga lupiš po džepu - dodaje Galečić, primećujući da se agresivnost prema članovima porodice najviše ispoljava u danima vikenda, dok nasilje nad decom često prijavljuju i lekari, otkrivajući na redovnim sistematskim pregledima sumnjive povrede kod mališana.

Prema rečima Snežane Stanisavljević, direktorke Centra za socijalni rad „Sava" u Sremskoj Mitrovici, u toku prošle godine podnete su dve tužbe za delimično lišavanje roditeljskog prava roditeljima koji su ispoljavali neki od oblika nasilja prema svojoj deci. Takođe, kao jednu od mera zaštite Centar je u dva slučaja doneo rešenje o korektivnom nadzoru nad obavljanjem roditeljskog prava, kao upozorenje roditeljima na nedostatke u podizanju i vaspitanju malodobne dece.

Prijavila oca, pa optužila komšiju

Govoreći o problemima sa kojima se Okružno javno tužilaštvo suočava, Ratko Galečić navodi primer od pre par godina kada je 12-godišnja devojčica iz Belegiša prijavila oca za dugogodišnje seksualno zlostavljanje. Izvršilac je zadržan u produženom pritvoru dve godine, dok je za to vreme ćerka boravila u Sigurnoj kući u Beogradu. Međutim, pod pritiskom majke i rodbine, ona je promenila izjavu, optužujući sada komšiju romske nacionalnosti za obljubu. U promenjenim okolnostima sudija je oslobodio oca optužbe, a na žalbu tužilaštva slučaj se nalazi pred Vrhovnim sudom, od čije presude zavisi da li će biti podneta nova prijava protiv komšije.

Od novčane kazne do 12 godina zatvora

Krivično delo nasilja u porodici tretira član 194 Krivičnog zakonika Republike Srbije, po kome ono nastaje kad „jedan član porodice ugrožava spokoj, život ili duševni mir drugom članu porodice". Za pretnju, psovanje i drsko ponašanje zaprećena je kazna do jedne godine zatvora, za nanošenje teške telesne povrede od jedne do osam godina, dok je za slučaj smrtnog ishoda predviđena zatvorska kazna u trajanju od tri do 12 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.