Izvor: Magyar Szó, 19.Maj.2016, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za porodicu i za sve nas

Socijalni centar opštine Bačka Topola i Mali Iđoš već godinama radi na uvođenju nove usluge za kojom se pokazuje veliko interesovanje. Tokom aprila su kod pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo uspešno aplicirali za uvođenje nove usluge pomoći porodicama, rekla je Ildiko Nađ Meljkuti Kiškovač, rukovodilac odseka Socijalnog centra u Malom Iđošu.

- Tokom godina smo uspeli uvesti uslugu za osobe sa oštećenjem u obe opštine i uslugu za starije osobe u Bačkoj Topoli. Tu ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << nije bilo gerontoslužbe, ali smo prošle godine uspeli da pokrenemo, a trenutno na terenu rade 4 osobe koje pomažu kod kuće. Sada smo od pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo dobili 200 hiljada dinara za uvođenje nove usluge. Radi se o porodičnom savetovalištu kakvo do sada nije bilo u našoj okolini. Mi smo ovu uslugo nazvali „Za porodicu i za sve nas".

Zadatak nove usluge je pomaganje porodica, pružanje podrške istima i bavljenje njihovim problemima.

- Ako porodica funckioniše dobro, i ako se problemi mogu rešiti, to može osigurati bolji život za sve generacije. Usluga će početi prvog juna, i biće dostupna tokom narednih pet meseci na teritoriji opština Mali Iđoš i Bačka Topola – izjavila je Ildiko Nađ Meljkuti Kiškovač, dodajući da se socijalni radnici tokom svog rada susreću sa brojnim problemima u porodici, sa razvodima, a nakon razvoda je mogućnost da roditelji viđaju svoju decu, novi problem koji se mora rešavati u okviru centra.

- Mislili smo da će nova usluga moći koristiti i onima koji imaju samo manje porodične probleme, kao i onima kod kojih su ti problemi već ozbiljni. Često smo svedoci da se nakon lošeg braka bračni parovi razvedu, ali se otac i majka ni godinama nakon razvoda ne mogu dogovoriti u vezi smeštaja dece, a imaju problema i da se dogovore kako će roditelj, koji nije dobio starateljstvo, da viđa svoje dete. Baš zbog toga ne želimo da pomognemo samo onima čiji je porodični život manje-više problematičan i koji traže pomoć samo za rešavanje jednog problema; želimo pored njih da se bavimo i porodicama kod kojih postoje veoma ozbiljni problemi i gde je emocionalna sigurnost deteta dovedena u opasnost – objašnjava stručnjak.

Za korišćenje nove usluge Centra za socijalnu pomoć treba se najaviti lično, u prostorijama Centra za socijalni rad u Bačkoj Topoli ili Malom Iđošu ili preko telefona 024/715-810, za Bačku Topolu, ili 024/731-434, za Mali Iđoš. Usluga je dostupna i na mađarskom i na srpskom jeziku, u obe opštine.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.