Za nove ordinacije  uređeno 800 kvadrata

Izvor: Blic, 05.Okt.2011, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za nove ordinacije uređeno 800 kvadrata

Godinama su Vrščanke na ginekološke preglede čekale u uzanom hodniku prizemlja Doma zdravlja, tmurnom, hladnom gurajući se ispred tri oronule prostorije odeljenje Službe za zaštitu žena.

Nekada među najlošije uređenima, danas je postalo jedno od najprimerenijih. Naime, odeljenje Službe za zaštitu žena premešteno je iz prizemlja na poslednji sprat Doma zdravlja, koji je godinama bio neiskorišćen.

U dvadesetak renoviranih ordinacija na novom ginekološkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odeljenju koje podsećaju na popularne američke serije, prve pacijentkinje će ući već narednih dana.

- Prostor od oko 800 kvadrata dugo godina je bio neiskorišćen, pa je menadžment Doma zdravlja u saradnji sa lokalnim vlastima i uz pomoć građana Vršca, uspeo je da neiskorišćeni sprat adaptira u visokokvalitetni prostor za zaštitu zdravlja. Služba za zaštitu žena je više od trideset godina radila u veoma lošim uslovima. Iako kao samostalna ustanova funkcionišemo tek tri i po godine, trudimo se da imamo sluha za naše pacijente i nadam se da će odavde uvek izlaziti zadovoljni, kaže Rodika Petku, direktorka Doma zdravlja u Vršcu.

Novac za rekonstrukciji neupotrebljivog poslednjeg sprata Doma zdravlja, kao i kupovinu neophodne opreme, izdvojen je iz samodoprinosa koji u vršačkoj opštini građani izdvajaju punih pet godina.

- Rekonstruisani prostor Doma zdravlja u koji je uloženo 26 miliona dinara izgrađen je zahvaljujući građanima koji su 2006. glasali za uvođenje samodoprinosa i na taj način pomogli da Dom zdravlja ostvari viši nivo usluga, i ne samo u gradu, već i po selima. Kada smo dolazili na vlast jedan od ciljeva bio je da podignem nivo zdravstvene zaštite i verujem da smo ovakvim primerima pokazali istrajnost na tom plan. Rekonstrukcija i nabavka opreme koštala je otprilike oko 250 evra po kvadratu i iskreno verujem da će građani biti zadovoljni kako smo utrošili novac od samodoprinosa - ističe Čedomiir Živković, predsednik opštine Vršac.

Pune privatne ambulante

Zbog loših uslova u državnoj ambulanti sve privatne ordinacije su već godinama pune. Objašnjenje je uvek bilo da su uslovi ginekološkog odeljenja u Domu zdravlja katastrofalni i da je to osnovni razlog zbog koga pacijentkinje radije idu u privatne ordinacije bez obzira na cene.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.