Izvor: Magyar Szó, 10.Maj.2016, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za deset dana više desetina hiljada gostiju u Segedinu

Ove godine će se između 13. i 22. maja održati manifestacija povodom dana Segedina, u čijem sklopu će biti čak 250 programa. Zainteresovani će moći da učestvuju na polumaratonu, vašaru, koncertu grupe Quimby, a moći će da pogledaju i ogromni vatromet. Na festivalu vina će čak 150 vinskih podruma ponuditi svoje proizvode, od Tokaja pa do Vilanja. Organizatori računaju da će i ove godine više desetina hiljada mađarskih i prekograničnih gostiju posetiti Segedin tokom ove manifestacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << povodom dana grada.

Segedinski festival vina je prvi put održan 1995. godine i smatra se najvećim skupom vinara Mađarske. Desetodnevna manifestacija će se ove godine obogatiti sa tri nova minifestivala. Sada će se prvi put organizovati borba brodova, polumaraton i segedinska stanica Nacionalnog vinskog maratona. Maratonski gastro festival će skoro u svakom pogledu obarati rekorde ove godine: tokom 10 dana, 150 vinara i 200 malih proizvođača će ponuditi svoje proizvode dok će na bezbroj lokacija goste čekati 250 programa. Na 22. segedinskom festivalu vina će se predstaviti svi značajniji vinari države, jer je zabavno muzička manifestacija za vinare istovremeno i ozbiljno stručno odmeravanje. Takmičenje vina započeto je 1997. godine, a na takmičenju prošle godine stručni žiri je ocenjivao 150 različitih divnih vina.

Manifestaciji se priključuju već poznati Vašar kod mosta, dešavanja oko katedrale, Gastro-dvorište i Trg čuda. Na dan grada Segedina, 21. maja, besplatni koncert će održati grupa Quimby, na Dom trgu nakon čega će goste očarati monumentalni vatromet. Na koncertima manifestacije tokom deset dana nastupiće, između ostalih, i izvođači Charlie, Čaba Vaštag, Andrea Sulak i Laci Gašpar. Po tradiciji 21. i 22. maja će i ovoga puta na mostu u centru grada mali privrednici nuditi svoje proizvode. Organizatori računaju da će na ovoj lokaciji biti više od 100 izlagača.

U tri nova prateća programa biće uključena glavna ulica Segedina i reka Tisa. Borba brodova i gradski polumaraton će se održati na obali reke. Ruta od 21 kilometra dugog polumaratona vodiće pored brojnih znamenitosti grada. Oni koji polumaraton smatraju suviše teškim, moći će da trče i samo 5 ili 10 kilometara.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.