Za analizu energetske efikasnosti 80 škola i vrtića 100.000 evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2019, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za analizu energetske efikasnosti 80 škola i vrtića 100.000 evra

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je danas predstavnicima 20 lokalnih samouprava ugovore o dodeli sredstava za izradu analize energetske efikasnosti i potrebnih mera za 80 javnih objekata, pre svega osnovnih škola i predškolskih ustanova.

Ovaj projekat vredan 100.000 evra finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) na osnovu Memoranduma o razumevanju, koji je, u julu ove godine, potpisala sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i saobraćaj.

Milićević je izjavio da je ovo početak jednog velikog, višegodišnjeg posla, koji podrazumeva analizu stanja energetske efikasnosti svih 3.000 objekata u javnoj svojini u AP Vojvodini.

On je pojasnio da se time postiže nekoliko ciljeva, pre svega ušteda u korišćenju energije, što je i ušteda za budžete, jer se računi za energente plaćaju upravo iz budžeta.

Važna je, kako je naveo, i ekološka dimenzija koja podrazumeva mnogo manje zagađenja naše okoline, a i time se obezbeđuje mnogo ugodniji boravak u školama, na univerzitetima, ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite.

Pokrajinska vlada, upravo zbog višestruke koristi za društvo, opredeljena je, kako je istakao Milićević, da na ovom poslu radi ozbiljno i dugoročno.

"U protekle tri godine izdvojili smo 1,2 milijarde dinara za poboljšanje energetske efikasnosti objekata u javnoj svojini i sa tim izdvajanjima ćemo nastaviti i u narednim godinama. Razgovaraćemo, takođe, i sa drugim potencijalnim učesnicima u ovom poslu, kao što su komercijalne banke ili investitori na tržištu kapitala, kako bi podržale stanovništvo u obezbeđivanju uslova za unapređenje energetske efikasnosti objekata u vlasništvu građana", rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade.

Milićević je dodao da će Pokrajinska vlada nastaviti da sarađuje sa EBRD u projektima unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata, kao i da će nastaviti razgovore i o drugim aranžmanima na kojima bi zajednički radili, kao što su poslovi u sferi vodosnabdevanja i agrara.

Uručenju ugovora prisustvovali su i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, kao i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja finansira ovaj projekat.

Grbić je naglasio da mere energetske efikasnosti spadaju u primarne programe resornog sekretarijata i zahvalio se predstavnicima EBRD na dosadašnjoj saradnji, što je doprinelo da sekretarijat inicira izradu Atlasa energetske efikasnosti javnih zgrada na teritoriji AP Vojvodine.

Projektom za čiju realizaciju su danas dodeljena bespovratna sredstva obuhvaćene su 42 obrazovne ustanove, 11 zgrada javne uprave, 11 zdravstvenih ustanova, pet objekata socijalne zaštite, pet objekata kulture, po dva banjska i sportska objekta, jedna autobuska stanica i jedna policijska stanica.

Projekat će biti sproveden na teritoriji lokalnih samouprava: Apatin, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Vršac, Vrbas, Zrenjanin, Irig, Kanjiža, Kula, Mali Iđoš, Novi Kneževac, Novi Sad, Pančevo, Senta, Srbobran, Subotica i Šid.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Projekat vredan 100.000 evra: Lokalnim samoupravama sredstva za analizu energetske efikasnosti

Izvor: B92, 02.Sep.2019

Novi Sad -- Predstavnici 20 lokalnih samouprava dobili su sredstva za analizu energetske efikasnosti i potrebnih mera za 80 javnih objekata...U okviru 80 javnost objekata pre svega se misli na osnovne škole i predškolske ustanove...Ovaj projekat vredan 100.000 evra finansira Evropska banka za obnovu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.