ZARAZA

Izvor: Kurir, 06.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZARAZA

Do sada u kikindsku bolnicu primljeno jedanaest pacijenata obolelih od virusa trihinele, stručnjaci strahuju da će oboleti još najmanje 44 osobe

KIKINDA - Na infektivnom odeljenju kikindske bolnice do sada je smešteno jedanaest pacijenata obolelih od virusa trihinele. Prema procenama nadležnih u Zavodu za javno zdravlje, sasvim je moguće da će oboleti još 44 osoba koje su konzumirale zaraženo svinjsko meso.

Izvor zaraze su kobasice napravljene od svinjskog mesa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koje nije bilo podvrgnuto trihineloskopskom pregledu. O konačnom broju obolelih još se ne može govoriti pošto se situacija menja iz dana u dan. Prvi zaraženi identifikovan je 19. januara, a deset dana kasnije je i hospitalizovan. Malaksalost i prekomerno znojenje prvi su znaci da nešto nije u redu.

- Ukoliko se osoba žali na stomačne tegobe, povišenu telesnu temperaturu, osip po koži i otok kapaka, pouzdano se može reći da je oboleo od trihinele - izjavila je načelnica Epidemiološke službe kikindskog Zavoda za javno zdravlje dr Dragica Injac.

Ona navodi da je zaraza počela od svinjčeta koje je zaklano 30. decembra u jednom domaćinstvu u naselju Mali bedem, gde higijena nije na zavidnom nivou. U zamrzivaču te porodice pronađene su kobasice i druge mesne prerađevine za koje se takođe smatra da su zaraženi virusom trihinele, a krajem oktobra, prema njenim rečima, otkriveni su zaklani prasići koji su takođe bili zaraženi.

U tom domaćinstvu, kao i u celom naselju Mali bedem, preduzete su, prema rečima Injaceve, odgovarajuće veterinarsko-sanitarne mere, tj. deratizacija, a zaraženo meso je uništeno. U toku je deratizacija i u drugih delova opštine.

Trihinela može da izazove komplikacije u radu srca, pluća i mozga, pa čak i smrt. Bolest je izlečiva, pa je najvažnije da se blagovremeno dijagnostikuje. Do zaraze dolazi jer se konzumira nedovoljno termički obrađeno meso koje pre toga nije bilo podvrgnuto trihineloskopskom pregledu. Ovaj pregled inače košta 300 dinara.

Poslednja veća zaraza trihinelozom u severnom Banatu dogodila se 2001. godine u Novom Miloševu, u susednoj novobečejskoj opštini, kada je obolelo oko 300 osoba.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.