Vučić: Želimo u Evropsku uniju, u septembru predlažem nova rešenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2019, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Želimo u Evropsku uniju, u septembru predlažem nova rešenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u razgovoru sa bivšim kancelarom Nemačke Gerhardom Šrederom, na konferenciji World minds, da Srbija želi da bude u EU i najavio da će u septembru predložiti nova rešenja vezana za to.

"Niko neće vući Srbiju u EU, da bi tek onda rešavala svoje unutrašnje probleme. Danas su glavni evropski problem izbori za EU parlament. Negde u septembru ću predložiti nova rešenja, kako da rešimo problem granice, zajedničkog tržišta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Svakako želimo da budemo u odabranom društvu EU", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje gde vidi sebe na putu Srbije ka pristupanju EU, prenosi Blic.

Na temu sadašnje pozicije Srbije u odnosu na EU, Šreder je rekao da Srbija ispunjava većinu ekonomskih uslova za članstvo u EU.

"Ali, ostaju pitanja poštovanja prava, usklađivanja zakona i mnoga druga. Ako imate ekonomsku regionalnu saradnju, to je značajno ne samo za region, već i za celu Evropu. Međutim, prvo bi se trebalo pozabaviti taksama koje je Kosovo nedavno uvelo Srbiji", rekao je Šreder.

Na pitanje o odnosu sa Rusijom, Šreder je rekao da istorijski postoje veoma pozitivne veze između Srbije i Rusije, ne samo zbog slične religije i jezika.

"Ako pogledamo SAD, ona ima svoju agendu i ona se trenutno okrenula i Kini. Rusija je svakako dobar partner, kada je reč o gasovodu i svemu ostalom", kaže Šreder.

Vučić je rekao da naša zemlja ima odlične kontakte sa Rusijom i dobru saradnju i poručio EU: "Ako nas ne želite u EU recite nam tako, nemojte da tražite izgovore u našoj saradnji sa Rusijom"

"Samo jednom sam posetio Vladimira Putina u njegovoj kući, ali imamo odlične kontakte i dobro sarađujemo. Kada sarađujemo sa Rusijom, naš interes je da imamo gasovod, da imamo dovoljno gasa za naše građane jer kako ćemo drugačije kada se zavrne slavina preko Ukrajine. Vi Nemci ste to rešili bolje, Severnim tokom 2, ali i mi moramo da se snalazimo".

Šreder: Najlakše bi bilo prvo primiti Srbiju u EU, pa onda rešavati Kosovo

Šreder je rekao da je najlakše prvo primiti Srbiju u EU, pa onda rešavati pitanje Kosova, na šta je Vučić uzvratio da se to, nažalost, neće dogoditi.

"Po mom mišljenju, najlakše rešenje je primiti prvo Srbiju i EU, a onda razmatrati moguće rešenje Kosova. Da ne budem negativan, mislim da je Srbija na veoma dobrom putu", rekao je Šreder, a prenosi "Blic".

On je istakao i da kada je reč o ekonomskom delu, Srbija ispunjava sve uslove, a neke i iznad zadatih kriterijuma.

Šreder je to rekao, tokom razgovora na skupu "World minds" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji vodi direktor "Ringiera" Mark Valder, na Valderovo pitanje kako mu izgleda pitanje Kosova, pošto "predsednik Vučić kaže da smo izgubljeni".

Predsednik Srbije je, na pitanje Valdera gde smo trenutno kad je reč o Kosovu, rekao da smo "svi izgubljeni u vremenu i prostoru".

"Reći ću vam iskreno, razgovarali smo o tome skoro pet sati i onda sam dobio poruku: Moramo da ubrzamo rešenje, da pojačamo napore da rešimo pitanje Kosova. Priština ne može da se konsoliduje bez Srbije, a mi ćemo uraditi najbolje što možemo da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je Vučić.

Vučić: Dobro sarađujemo s Rusijom, Šreder: Rusija dobar partner

Vučić je rekao da Srbija dobro sarađuje sa Rusijom i da želi da naša zemlja obezbedi dovoljno gasa za svoje građane.

Vučić je na pitanje direktora Ringiera Marka Valdera, koji vodi ovaj razgovor, rekao da je jednom posetio posetio Vladimira Putina u njegovoj kući.

"Imamo odlične kontakte i dobro sarađujemo. Kada sarađujemo s Rusijom, naš interes je da imamo gasovod, da imamo dovoljno gasa za naše građane, jer kako ćemo drugačije kada se 'zavrne slavina' preko Ukrajine", rekao je srpski predsednik, prenosi Blic.

Šreder je rekao da je Rusija svakako dobar partner.

"Istorijski postoje veoma pozitivne veze između Srbije i Rusije, ako pogledamo SAD, oni imaju svoju agendu i trenutno su se okrenuli Kini. Rusija je svakako dobar partner, kada je reč o gasovodu i svemu ostalom", rekao je Šreder.

Vučić: Bilo bi lako da kritikujem Šredera...

Vučić je na pitanje Valdera kakva su njegova sećanja na period bombardovanja, rekao da je to svakako bila loša odluka i poručio da moramo da oprostimo, ali da ne možemo da zaboravimo.

"Bilo bi lako da kritikujem Šredera i da kažem da je to bila loša odluka. Mnogo civila je poginulo u NATO bombardovanju, nedužnih ljudi. Moramo da oprostimo, ne možemo da zaboravimo, ali moramo da nastavimo. Moramo da kreiramo ekonomski uspešnu zemlju. Želimo svi da vidimo napredak, a i vi Mark znate da brojke pokazuju da ekonomski odlično napredujemo", kazao je srpski predsednik, prenosi Blic.

Na pitanje za bivšeg nemačkog kancelara da je prošlo 20 godina od NATO bombardovanja i šta ih je navelo na tu akciju protiv Srbije, Šreder je rekao da je to bilo vrlo emotivna odluka.

"Prvo je bila doneta odluka povodom Iraka, morali smo da odlučimo da li učestvovati, ili ne. Druga teška odluka je bila to što smo morali da se prihvatimo intervencije u Avganistanu. Zajedno sa NATO partnerima smo morali da odlučimo o napadu na Srbiju. To je bila veoma emotivna odluka, ali morali smo da odlučimo da učestvujemo u bombardovanju nakon razmatranja cele situacije na Kosovu", rekao je Šreder.

Dobeli je najavljujući ovaj razgovor rekao da učestvuju "tri geopolitička mastermajnda" - Vučića, Šredera i direktor Ringiera Marka Valder.

Organizator konferencije „World minds“ je rekao da ne treba zaboraviti da su pre 20 godina Beograd i Srbija bombardovani i da je to imalo veliki uticaj na zemlju.

Takođe, zemlja se nalazi između Istoka i Zapada i da je zato jako teško njom upravljati, dodao je on.

"Ali, srpska vlada je stupila u kontakt sa nama i mi smo se zaljubili u Srbiju i Beograd", rekao je Dobeli najavljujući razgovor o geopolitici, uz jedan zabavan klip.

Inače, zvanični program je počeo emitovanjem kratkog animiranog filma Ma'agalim, nakon čega je osnivač organizacije "World minds" Dobeli pozdravio publiku na srpskom.

Zahvalio je na gostoprimstvu, uz opasku da je "toliko srpskog naučio za sada", i zaslužio aplauz prisutnih.

Jedinstvena prilika za srpske inovatore, naučnike i talente

Prestižna konferencija, koja se danas održava u Beogradu, prilika je da se Srbija predstavi u pravom svetlu, kao zemlja za investiranje u istraživanje, razvoj i inovacije, te da se srpski naučnici, inovatori i talenti promovišu i povežu sa kolegama širom sveta, poručila je predsednica vlade Ana Brnabić.

Brnabić je Tanjugu rekla da je vlada dugo radila na tome da organizaciju WORLD.MINDS dovede u Srbiju, budući da se do sada godišnji kongres koji okuplja svetske lidere iz oblasti ekonomije, privrede, kulture, arhitekture, medicine, poljoprivrede, isključivo održavao u Cirihu.

"Ovo je prvi put da izlaze van Švajcarske i veliko je zadovoljstvo i čast imati ih u Beogradu", istakla je Brnabić.

Ona je navela da konferencija u Beogradu pokazuje Srbiju na drugačiji način, jer će učesnici, od kojih mnogi nikad nisu bili u našoj zemlji, imati priliku da je vide u pravom svetlu, ali i da upoznaju srpske inovatore, talente, mislioce, privrednike.

"Ovo je jedinstvena svetska prilika za umrežavanje naših mladih ljudi, naučnika, inovatora, vlasnika startap preduzeća i kompanija i sigurna sam da će nakon ovoga i naši partneri iz sveta gledati na Srbiju drugačije, kao na potencijalnu destinaciju za investiranje u istraživanje, razvoj i inovacije", istakla je Brnabić.

Dodala je da će naši naučnici, mladi inovatori i talenti imati mnogo bolju saradnju sa kolegama širom sveta.

Predsednica vlade je rekla i da su u Beogradu danas prisutni i potencijalni investitori i značajni privrednici iz celog sveta, te da je sigurna da će im srpski inovatori i naučnici pokazati svoje ideje i patente i da će se roditi ideje o finansiranju njihovih projekata.

Podsetila je da je vlada prošle godine promenila zakonski okvir i uvela poreske olakšice za inovacije i ulaganja u nauku, istraživanje i razvoj.

"Danas je Srbija jedna od najkonkurentnijih evropskih zemalja po stopi poreza za kompanije koje ulažu u inovacije, znanje i istraživanje i razvoj", rekla je Brnabić.

To je predstavljeno gostima iz inostranstva, rekla je Brnabić i istakla da će i sutra imati sastanke u vladi sa nekim od učesnika i da veruje da će Srbija zainteresovati veliki broj njih da ulažu u našu zemlju.

„World minds" prilika da se predstave rezultati Srbije

Vučić je zahvalio organizatorima konferencije što se takav skup održava u Beogradu, što je prilika da se govori o rezultatima i planovima Srbije, koja je, ističe, na dobrom putu.

"Beograd je danas domaćin simpozijumu "World Minds", na kojem učestvuju neki od najvećih svetskih umova današnjice. Hvala što ste doveli World Minds u našu zemlju, naš grad i hvala na mogućnosti da govorimo o našim rezultatima i planovima. Moramo da izgradimo ekonomski stabilnu zemlju, moramo da mislimo o našoj budućnosti. Srbija je danas na dobrom putu i učinicemo sve da sačuvamo stabilnost", naveo je Vučić na svom instagram nalogu "buducnostsrbijeav" uz fotografije sa skupa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SKUP GENIJALACA U BEOGRADU: Obratiće im se predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2019

Vodeći svetski inovatori, naučnici, biznis lideri i umetnici, okupiće se danas u Beogradu na prestižnoj WORLD MINDS konferenciji, na kojoj će, pored ostalih, govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder...Vodeći svetski inovatori, naučnici, biznis lideri...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.