Vukčević: Hajka na rad Tužilaštva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2017, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Hajka na rad Tužilaštva

Advokatska komora Beograda odbila je zahtev bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića za upis u advokatski imenik, potvrdio je Vukčević za Radio Slobodna Evropa i dodao da mu zvanična odluka još nije uručena.

Vukčević je precizirao da su mu članovi Upravnog odbora Komore zamerili da nije profesionalno obavljao funkciju tužioca za ratne zločine.

"Mislim da je to hajka na mene i na rad Tužilaštva. Jer šta se tu zamera? Zamera se da nisam u dovoljnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << meri procesuirao predmete srpskih žrtava – što je netačno", rekao je Vukčević.

Glavna primedba je bila u tome da sam dopustio da Nataša Kandić (predsednica Inicijative za REKOM) preuzme aposultnu vlast u Tužilaštvu. Da se ona pita i da vodi politiku krivičnog progona... Odnosno da odlučuje ko će biti optužen, a ko neće. Tako da mi je bilo vrlo jasno kako će se to odigrati do kraja, dodao je on.

Bivši tužilac je naglasio da su kvalitet njegovog rada najvišim ocenama potvrđivale međunarodne instance.

To garantuje naš profesionalizam, naglasio je Vukčević.

"Mi smo napravili respektabilnu pravosudnu instituciju Srbije. Na određen način smo povratili poljuljan ugled srpskog pravosuđa. Jedna od ocena našeg rada su i izveštaji Savetu bezbednosti UN koje dvaput godišnje podnosi glavni tužilac Haškog tribunala o saradnji Srbije", izjavio je Vukčević.

Tu se, dodao je on, naravno posmatra i progon izvršilaca ratnih zločina.

Do momenta dok nisam došao svi su izveštaji bili negativni. Od kada sam stupio na dužnost skoro svi su bili pozitivni. Što je potvrda našeg rada. A ove patriote pod znacima navoda tvrde da sam bio 'produžena ruka' Haškog suda", rekao je Vukčević za RSE.

Ovo je drugi put da Advokatska komora Beograda odbija da u evidenciju uvede Vladimira Vukčevića, a prethodni put je njegov zahtev odbijen uz obrazloženje da nije dostavio kompletnu dokumentaciju.

Kako je Tanjugu rečeno u UO AKB, advokati smatraju da Vukčević nije dostojan da se bavi advokaturom, jer je kao tužilac za ratne zločine "dozvolio da mu Nataša Kandić (bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo) komanduje tužilaštvom, meša se u procese".

Pored toga, članovi UO AKB zameraju Vukčeviću što je bio član Državnog veća tužilaca koje je krajem 2009. godine razrešilo veliki broj tužilaca, a te odluke je kasnije poništio Ustavni sud i vratio im funkcije.

Kandidatura za članstvo u advokaturi prošle godine je odbijena i bivšoj ministarki pravde Snežani Malović, kao i bivšoj predsednici Vrhovnog suda Srbije Nati Mesarović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.