Vujović: Predlog novog aranžmana sa MMF do juna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2018, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Predlog novog aranžmana sa MMF do juna

Inicijalni pokazatelji na početku godine su dobri i iznad plana, a kada budemo znali podatke za prvih šest meseci, moći ćemo da govorimo konkretnije o prostoru za povećanje plata i penzija, što bi koincidiralo sa finalizacijom novog aranžmana sa MMF-om, kaže u intervjuu za današnji "Blic" ministar finansija Dušan Vujović.

On ističe da su ove godine za 60 milijardi već povećana izdvajanja iz budžeta za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << penzije i plate u javnom sektoru.

"Na taj način smo iskoristili prostor dat Zakonom o budžetskom sistemu koji dozvoljava da plate budu na nivou od osam odsto, a penzije od oko 11 odsto očekivanog BDP-a. Da bi se omogućilo kontinuirano i dalje povećanje plata i penzija, u skladu sa ovim pravilima, potrebno je da imamo jasne pokazatelje da se ostvareni BDP kreće brže od onoga što smo projektovali. Inicijalni pokazatelji su do sada iznad očekivanja", rekao je Vujović.

On je napomenuo da naša delegacija pre formalnog početka prolećnog zasedanja MMF-a i Svetske banke, u aprilu, planira čitav niz sastanaka i dodao da očekuje da će imati jasno definisane konture saradnje sa MMF-om, ali i razradu novih projekata sa Svetskom bankom i pripremu odobrenih projekata koji su spremni za implementaciju.

Upitan kada se može očekivati novi aranžman i šta će on značiti, Vujović je rekao da će se na sastancima razmatrati čitav niz prioriteta koje će analizirati i videti gde je potrebno da se usmeri pažnja u budućoj saradnji.

"Očekujem da će predlog novog aranžmana najverovatnije biti poznat polovinom maja ili u junu", istakao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, gotovo je izvesno da će novi aranžman biti u formi instrumenta za koordinaciju ekonomskih politika i reformi koji ne sadrži finansijske komponente. Poje saradnje ostaje isto, a to je održavanje već postignute makroekonomske i fiskalne stabilnosti, kao i dalja podrška reformama.

Povodom svog putovanja u Peking,iduće nedelje, gde će biti glavni uvodničar na konferenciji posvećenoj ulaganjima u infrastrukturu, Vujović ukazuje da se Srbija među prvima priključila kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put".

Upitan da li postoji mogućnost da se tamo dogovori neka nova velika kineska investicija u Srbiji, on je rekao:

"Naš cilj je ubrzavanje realizacije postojećih projekata, što će omogućiti povezivanje teritorija, ubrzavanje transporta, smanjenje troškova i vremena i ne isključuje mogućnost sagledavanja dopunskih projekata."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vujović: Povećanje plata s finalizacijom novog aranžmana s MMF

Izvor: B92, 07.Apr.2018

Inicijalni pokazatelji na početku godine su dobri i iznad plana, kaže u intervjuu za današnji "Blic" ministar finansija Dušan Vujović...Kako je rekao, kada budemo znali podatke za prvih šest meseci, moći ćemo da govorimo konkretnije o prostoru za povećanje plata i penzija, što bi koincidiralo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.