Vučić sa nemačkom ministarkom odbrane: Bićemo pouzdan saveznik Nemačke, bez nje Srbija ne bi ni preživela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2022, 06:56

Vučić sa nemačkom ministarkom odbrane: Bićemo pouzdan saveznik Nemačke, bez nje Srbija ne bi ni preživela

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas posle razgovora sa nemačkom ministarkom odbrane Kristine Lambreht da bez Nemačke ne možemo, ne samo da napredujemo, već da ne možemo ni da preživimo, te da će nam je u ovakvoj situaciji koja pogađa celu Evropu trebati podrška Nemačke i evropskih partnera

"Nemačka, kao najveća evropska sila, ima svoj stav koji neće da promeni, a bez njih mi ne možemo da idemo napred, ne možemo da preživimo. Nemačke firme u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zapošljavaju 76.000 radnika, 72 odsto našeg izvoza ide u Nemačku, dok 61 odsto nemačkih investicija na Zapadni Balkan ide u Srbiju, dok 39 odsto ide u sve ostale zemlje regiona", poručio je Vučić, odgovarajući na pitanje Tanjuga da li njegova poseta Berlinu dolazak nemačke ministarke odbrane Kristine Lambreht znači pojačan interes Zapada za Srbiju.

Vučić je istakao da Nemci imaju dobru osobinu da su iskreni i otvoreni i da se sa njima uvek zna na čemu ste.

"Zato volim da razgovaram sa njima, a tako i ja razgovaram sa njima. Sutra ću se obratiti građanima i reći im isto - da bez Nemačke ne možemo. Mi promeniti stav Nemačke nećemo - to je glupost. Oni su suviše velika sila da bi menjali stavove zbog male zemlje kao što je Srbija", rekao je predsednik Srbije.

On je, međutim, istakao da je zahvalan Nemačkoj što je dozvolila da iskažemo svoje stavove koji su potpuno različiti od njihovih i sa kojima se ne slažu.

"Naše je da se borimo i radimo na jačanju vladavine prava, jačanju ekonomije i da preživimo zimu, kao što će i svi ostali. A kako ćemo da preživimo zimu, mada sada ljudi na zimu ne misle, već na leto i odmore, to niko ne zna i za to će nam trebati podrška Nemačke i evropskih partnera. Ja sam zahvalan što su nam dozvolili da iskažemo stavove sa kojima se ne slažu", poručio je Vučić.

Vučić: Nemojte da nam branite pravo na sopstveni stav, i nama su naša deca važna

Daćemo sve od sebe da budemo pouzdan saveznik Nemačke i da ne ugrozimo mir na Zapadnom Balkanu, da budemo stabilizujući faktor i najbolje mesto za Nemačke investicije i da gledamo kako da politički najbolje sarađujemo, ali nemojte da nam branite da imamo pravo i na sopstveni stav i mišljenje i da jednako volimo svoju zemlju kao i vi svoju, poručio je Vučić.

On je, odgovarajući na pitanje o tome kakve su očekivanja Nemačke od Srbije i gde postoji manevarski prostor za kompromis sa Kosovom kada je u pitanju priznanje, rekao da sa Kosovom treba da se pronađe kompromisno rešenje, a ne neko rešenje koje bi sto procentno voleli Srbi ili Albanci.

"Kompromisno rešenje jedino će da očuva mir u narednih 50 i sto godina, a ne rešenje koje ce da bude nametnuto. Pred Srbijom su teška politička vremena, ali verujem da ćemo uspeti da opstanemo i budemo pouzdan partner svakome od naših prijatelja na zapadu i budemo korektni prema svima i da se pridržavamo međunarodnog javnog prava i da se ponašamo ni po babu ni po stričevima", poručio je Vučić.

On je istovremeno novinare iz Dojče velea, koji su postavili to pitanje zamolio da kada govore o teritorijalnom integritetu uđu u cipele Srbije i jednoj suverenoj zemlji, dozvole da ima pravo da ponekad iskaže svoje rezerve po određenim pitanja.

"Kada govorimo o teritorijalnom integritetu BiH, Ukrajine ili svih zemalja tako nije bilo govora 1999. godine o teritorijalnom integritetu Srbije. Tada to nikoga nije interesovao i pogažen je na najbrutalniji način da bi se izdvojila jedna teritorija iz suverene, međunarodno priznate nezavisne Srbije", ukazao je Vučić

"Kada to nije uspelo Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom 1244, svi kojima su puna usta teritorijalnog integriteta drže nam predavanja kako treba da zaboravimo Rezoluciju 1244. Razumem šta je politika sile i znam koliko smo mali i kroz šta smo prošli. Zato hoću da čuvamo mir i stabilnost. Odlično znamo na kom putu se nalazimo, samo vas molim za malo poštovanja za ovu zemlju u kojoj je 82 dece ubijeno tokom agresije 1999. godine. I nama su naša deca važna i vredna, samo vas molim da imate to u vidu", poručio je Vučić.

On je objasnio da zato Srbija ima rezerve i prema sankcijama, jer je bila pod sankcijama, ali da je apsolutno saglasna sa svim što je rekla ministarka Lambreht o pravnoj prirodi sukoba u Ukrajini i onom što se zbiva u regionu.

Kada je reč o teritorijalnom integritetu BiH, ukazao je da je preko 6.000 puta javno govorio o teritorijalnom integritetu i BiH i Republike Srpske u okviru BiH i o poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da je bez obzira na to bar 10.000 tekstova izašlo kako to nije istina i da se samo čeka napad iz Srbije.

"Takve gluposti ne mogu da komentarišem. Gospođi Lambreht sam rekao da ćemo u narednim mesecima videti ko je govorio istinu", preneo je Vučić.

Nemačka je najvažniji partner Srbije, naša budućnost je evropska

Vučić je istakao da je Nemačka najvažniji partner Srbije i da to ne sme da se krije, te da je bitno razgovarati otvoreno, jer je takav razgovor važan za budućnost, a ona je, kako kaže, veruje, evropska.

Vučić je, nakon razgovora sa Kristin Lambreht, podsetio da se vratio iz Berlina, gde je imao sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok i preneo da je njegov utisak da angažman koji Nemačka pokazuje u regionu Zapadnog Balkana govori o njenoj želji da se približimo EU.

"Rečenice koje izgovorio kancelar Šolc, i sada ministarka Lambreht, govore o jasnoj evropskoj perspektivi i mogućnosti za brže pridruživanja EU i to su dobri i važni signali za našu zemlju", istakao je Vučić.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu rekao da je Nemačka najvažniji partner Srbije i da to ne sme da se krije.

"Pre osam godina Nemačka je bila ekonomski partner Srbije broj četiri, a danas je ubedljivo najveći partner. Ove godine očekujemo da trgovinska razmena, ako se nastavi istim tempom, bude na nivou od 7,5 milijardi evra. Pre osam godina bila je na 3,5 milijardi evra", objasnio je Vučić dodajući da su to velike i važne vesti za Srbiju.

Preneo je da su razgovarali o regionu, i rekao da će Srbija da čuva mir i stabilnost, da je to naša politika i trajno opredeljenje.

Pružio je, kako je preneo, sve lične i državne garancije da će Srbija to činiti. Kazao je da nije koristio priliku da govori loše od drugima u regionu, jer to Srbija to ne radi.

"Ko je koliko govorio istinu moći će da se vidi u narednih šest meseci, pa će biti jasno ko se služio neistinama", podvukao je on.

Vučić je rekao da postoji veliki prostor za vojno-tehničko razvojnu saradnju. Ukazao je da postoji potpisan krovni sporazum i da može mnogo toga da se uradi u toj oblasti.

Rekao je da je bilo reči i o sukobu u Ukrajini, da postoji saglasnost o njegovoj prirodi.

"Prenela mi je na učtiv način očekivanja i zahteve Nemačke i EU oko ponašanja Srbije u budućnosti. Govorio sam o tome kakva je pozicija Srbije", istakao je Vučić.

Kazao je da je razgovarao sa Lambreht i o pregovorima sa Prištinom.

"Zahvalio sam se Nemačkoj što su sinoć organizovali susret sa prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Ma kako da smo razgovarali, bolje je razgovarati, nego da ne razgovaramo. Ministarka Lambreht mi je rekla da je važno da razgovaramo, razgovaramo otvoreno, makar se svađali, jer se tako u demokratskom duhu razgovara u budućnosti. Ja verujem u evropsku budućnost, kao što verujem i dobru volju i namere nemačkih partnera da nam na evropskom putu pomognu", istakao je Vučić.

On je najavio da će se sutra posle podne obratiti građanima, da će govoriti o trenutnoj situaciji.

"Moraćemo da se oslanjamo i da vidimo kakvu podršku imamo dalje, iako imamo stabilne finansije, šta možemo da očekujemo. Imate svaki dan po jednu zemlju koja najavljuje da će završiti godinu sa recesijom, koje dižu kamate", podvukao je Vučić.

Lambreht: Srbija se glasanjem u UN jasno pozicionirala u odnosu na zajedničke vrednosti

Nemačka je pouzdan partner Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, poručila je Kristina Lambreht i istakla da je za njenu zemlju važno da vlada stabilnost na Zapadnom Balkanu.

"Ali smo iskren i otvoren partner, tako smo i razgovarali, a to podrazumeva i da se jasno artikuliše šta jedan očekuje od drugog na tom putu. Naša je želja i nada da će proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine dobiti novi zamah", rekla je Lambreht.

Ona je navela da je zadovoljna što je čula jasnu izjavu o tome da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"To je važno za BiH, da se može pouzdati u to, i u to da sve težnje za stabilnost u toj zemlji imaju podršku", rekla je Lambreht.

Ona je istakla da je sve to preduslov da region može da se razvija na miran način.

Zahvalila je predsedniku Vučiću na gostoprimstvu i na konstruktivnim, otvorenim i iskrenim razgovorima, sa njim, ali i sa njenim srpskim kolegom, ministrom Nebojšom Stefanovićem.

"Bilo je važno da smo vodili razgovor o našoj saradnji u oblasti odbrambene politike, i nadam se ćemo i budućnosti raditi u tom duhu poverenja, i kada su u pitanju obuke i opremanja vojske", rekla je nemačka ministarka.

Ona je navela da svi doživljavamo rat u sred Evrope, rat koji je, kaže, bio nezamisliv bilo za koga, a pogotovo u ovom regionu, gde svi znaju šta to znači i kakve su posledice sukoba.

"Napadački rat Putina na Ukrajinu nam je pokazao koliko je vazno da mi koji delimo iste vrednosti, da se zalažemo za njih, da ih pojasnimo, a to su mir, sloboda i teritorijalni integritet. To nam je zajedničko i to smo naglasili danas u razgovoru", prenela je Lambreht.

Navela je da Nemačka pozdravlja što se Srbija jasno pozicionirala u odnosu na te vrednosti svojim stavom u Ujedinjenim nacijama, a te vrednosti su, dodaje, važne i kada se govori pristupanju Srbije EU.

"Da se zalažemo za slobodu, mir i teritorijalni integritet. To je temelj na kojem sarađujemo u EU", rekla je Lambreht, i dodala da joj je drago što su zajedno artikulisali zalaganje za zajedničke vrednosti.

Lambreht: Važno da sam dobila pozitivan signal Beograda o BiH

Lambreht je izjavila da joj je jasno koliki je uticaj Srbije na stabilnost Zapadnog Balkana i da joj je zato bilo važno da dobije jasan signal Srbije u vezi sa BiH.

"Dobila sam jasan pozitivan signal iz Beograda. To brine ljude u BiH i bez obzira na pozitivan signal, ta briga nije otklonjena", izjavila je Lambrehtova odgovarajući na pitanje kako vidi bezbednosnu situaciju u regionu.

Ona je istakla da je veoma važno da se razume da Nemačka ne vodi razgovore da bi vršila pritisak, već da želi da se stabilizuje stanje na Zapadnom Balkanu.

"Mi sada vodimo računa o Ukrajini i pokušavamo da zaustavimo strašni rat u toj zemlji, ali ne smemo izgubiti iz vida druge regione. Radimo na procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU. Ja sam danas tu, a juče je predsednik Vučić bio u Berlinu", rekla je Lambrehtova.

Stefanović sa Lambreht: Vojna saradnja veoma razvijena

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i Kristin Lambreht su se saglasili da poseta ova predstavlja pokazatelj uspešnih bilateralnih odnosa u oblasti odbrane, kao i namere da se oni unapređuju.

Nemačka ministarka je na sastanku ocenila da je vojna saradnja dve zemlje veoma razvijena, ali i da postoji prostor za njen dalji razvoj.

Stefanović je kao najznačajniji aspekt vojnotehničke saradnje istakao nabavku, ali i obuke za helikoptere tipa H-145M za Vojsku Srbije, saopštilo je resorno ministarstvo.

On je ocenio i da će nemačka donacija vojno-sanitetskih vozila tipa DINGO doprineti daljem unapređenju vojnomedicinske saradnje, koja je uspostavljena zajedničkim učešćem pripadnika dve vojske u misiji Evropske unije u Maliju, a koja predstavlja najrazvijeniju oblast saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje.

Stefanović i Lambreht su, takođe, razgovarali i o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti vojnog školstva, kao i angažovanju u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU (ZBOP).

Ministar se ovom prilikom zahvalio na podršci koju Nemačka pruža Srbiji na putu evropskih integracija, koje su strateški spoljnopolitički cilj naše zemlje, dok je ministarka Lembreht ponovila punu podršku Nemačke ističući da će njena zemlja u ovom procesu biti uz Srbiju kao iskren i pouzdan partner.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

VUČIĆ S NEMAČKOM MINISTARKOM ODBRANE Kristine Lambreht danas u Beogradu

Izvor: Blic, 05.Maj.2022

Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht boraviće danas u Beogradu, gde će se sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.