Vučić sa Višegradskom grupom: Samo recite, da znamo - možemo li u EU 2025. ili ne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2019, 04:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Višegradskom grupom: Samo recite, da znamo - možemo li u EU 2025. ili ne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Češkoj da bi EU trebalo da kaže Srbiji da li može da postane članica 2025. godine ukoliko ispuni sve uslove ili - ne.

"Ljudi, da znamo, kažite nam, možemo li mi da računamo da, ako ispunimo to što nam kažete, postanemo članica EU 2025. godine ili ne možemo. Tako ste nam rekli pre dve godine. Samo nam kažite, da znamo, da računamo kakva nam je budućnost, jer ne možete da pravite računice za godinu dana unapred, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemlje se vode na drugačiji način, morate da imate dugoročniji i ozbiljnije planove", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji nakon sastanka sa predstavnicima Višegradske grupe.

Odgovarajući na pitanje novinara iz Mađarske, šta mogu druge zemlje da učine kako bi se ubrzao proces pristupanja Srbije, koji, kako je naveo novinar, teče vrlo sporo, Vučić je rekao da je Srbiji potrebno da neko pred evropskim predstavnicima otvoreno govori o Srbiji i Zapadnom Balkanu.

"Ako smem to da definišem u jednoj rečenici, a da se niko u Evropi ne naljuti, nama je potrebno da neko otvoreno pred svim evropskim predstavnicima govori o Srbiji i Zapadnom Balkanu, a ne samo kad se međusobno sretnemo. Zato sam siguran, poznajući rukovodstvo Mađarske, da će oni to da rade, a zadovoljan sam što mi se čini da tome možemo da se nadamo i od Višegradske grupe", rekao je Vučić.

Vučić kaže da to govori kao molbu i vapaj jednog naroda, koji traži pažnju, koji je završio važne ekonomske reforme, a treba još mnogo da uradi u oblasti vladavine prava.

"Samo molimo za podršku. Ne tražimo milostinju, tražimo poštovanje za Srbiju i umećemo to da uzvratimo", rekao je Vučić i dodao da Srbija u EU ne bi bila najsiromašnija zemlja EU.

Primetio je i da bi Srbija bila na značajnije višem nivou da je dobila novac, kao neke druge države.

"Da smo dobili 10 milijardi evra ili više podrške, značajno bi bili na većem nivou. Mi ne tražimo milostinju, već samo poštovanje", rekao je on.

Predsednik je rekao da Srbija sve zemlje Višegradske grupe doživljava kao iskrene prijatelje i zahvalio im što su želeli da ga saslušaju.

"Nadamo se mnogo tome, velikoj pomoći V4. Hvala što su hteli da nas saslušaju, umećemo to da cenimo, jer drugi nisu hteli ni da nas čuju", zaključio je predsednik Vučić.

Budite naši prijatelji i zastupnici u Briselu

Vučić je pozvao članice Višegradske grupe da podrže Srbiju u evropskim integracijama i da je "poguraju" na tom putu, kako bi i Srbija mogla da kaže da ima prijatelje u Briselu, koji će da se bore za nju.

"Onako kako ste vi nekada gledali u mnoge zapadne zemlje, tako mi danas gledamo u Višegradsku grupu i uspehe koje ste postigli", rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji po završetku Samita.

On je dodao da se nada i veruje da će i Srbija jednog dana pripadati tom klubu.

"Uz naš naporan rad i trud, potrebno nam je i vaše razumevanje i podrška", rekao je Vučić i dodao da će te zemlje uvek imati podršku Srbije u svim multilateralnim telima i u međunarodnoj zajednici.

Više nismo sigurni šta pravno obavezujući sporazum sa Prištinom podrazumeva

Predsednik je preneo da je na Samitu rekao da je Beograd na početku, kao jedan od uslova, imao pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, ali da više nismo sigurni šta to podrazumeva - da li međusobno neometenje pri ulasku u određene organizacije, pošto pojedine članice EU, kao i SAD, traže od Srbije priznanje Kosova, što, ističe, nije bio uslov na početku pregovora, u okviru poglavlja 35.

"Takođe sam rekao da i u Srbiji žive ljudi, da nismo klikeri, da smo 2000. ušli u proces evropskih integracija, da su vlasti govorile da će 2007. biti završen proces, a da danas ne možemo sa sigurnošću da kažemo ni da ćemo 2025. godine ući, i pod uslovom da ispunimo i uradimo sve što se od nas traži", rekao je Vučić.

To, istakao je, znači da ne zavisi sve od Srbije, te da je utoliko njegova moja molba članicama Višegradske grupe, iskrenim prijateljima Srbije i zagovornicima proširenja Unije, da nam pomognu po tom pitanju i da i Srbija može da kaže da ima prijatelje koji će da se bore za nas.

"Znam da se svako bori za svoje interese, svojih zemalja i građana, ali postojale su zemlje koje su svaku od vas gurale, a mi vas molimo da vi budete zastupnici Srbije u Briselu, EU, na svim forumima, da nam pomognete, jer ćemo mi kao lojalni i odani prijatelji moći da doprinesemo Eu i ubrzanom razvoju naših bilateralnih odnosa", rekao je Vučić.

Istakao je da je sa prijateljima iz Višegradske grupe i Slovenije otvoreno razgovarao o svemu, a najviše o proširenju EU na Zapadni Balkan, i izrazio očekivanje da će te zemlje podržavati Srbiju, ali i konkretnim koracima učiniti da taj proces za Srbiju bude brži.

"Mene su samo za proširenje EU na Zapadni Balkan pitali i ja sam rekao našim prijateljima i Borutu Pahoru da se mi nadamo da će oni biti ti koji nas neće samo podržavati, nego konkretnim koracima i direktnim zalaganjem uticati na sve druge i učiniti da taj proces za Srbiju bude brži i transparentniji", rekao je Vučić.

Govorio je, kaže, o svim problemima sa kojima se suočavamo.

"Nisam krio ni izbegavao odgovore na pitanja o ruskom uticaju u Srbiji, vladavini prava. O svemu smo otvoreno razgovarao sa prijateljima", rekao je on.

Predsednik Vučić se na, zajedničkoj konferenciji za medije, zahvalio češkom predsedniku Milošu Zemanu na gostoprimstvu i pozivu da učestvuje na sastanku.

"Za Srbiju to mnogo znači", rekao je on, dodavši da danas jedini predstavlja zemlju koja nije član EU.

Predsednik je rekao da se narodi Srbije i zemalja Višegradske grupe doživljavaju ne samo kao prijateljski, već i kao bratski, i da je to dobra podloga za saradnju.

"Počastvovan sam što imam priliku da budem vaš gost i gost Višegradske grupe, u ovom mestu nedaleko od Praga", zaključio je Vučić.

Višegradska grupa jednoglasno podržala Srbiju "u svakom mogućem smislu"

Višegradska grupa je na današnjem Samitu u Pragu, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jednoglasno podržala Srbiju, kako je rekao domaćin skupa, češki predsednik Miloš Zeman, "u svakom mogućem smislu".

Poruku podrške Srbiji izneli su šefovi država članica Višegradske grupe, Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, izneli su na zajedničkoj konferenciji za štampu, kojoj je prisustvovao i srpski predsednik, kao i predsednik Slovenije Boprut Pahor, kao učesnici Samita u proširenom sastavu "V4 plus 2".

Zeman: Pokušaću da ubedim svoje kolege u argumente za povlačenje priznanja Kosova

Predsednik Češke Miloš Zeman potvrdio je danas da će svoje kolege iz vlasti pokušati da ubedi u argumente za povlačenje priznanja Kosova.

"Pokušaću da ubedim svoje kolege na prvom sastanku", rekao je Zeman nakon sastanka Višegradske grupe.

Zeman je ranije tokom posete Beogradu rekao da će na sastanku najviših organa vlasti Češke pitati da li je moguće preispitati stav o nezavisnosti Kosova.

Predsednik Češke, zemlje domaćina, koji je i uputio poziv Vučiću za učešće na skupu, što se tumači i kao neka vrsta presedana, istakao je da sve članice ovog saveza podržavaju pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

"Drago mi je što mogu da vas obavestim da svi predsednici jednoglasno podržavaju pristupanje Srbije u EU. Spremni su da tom učlanjenju pruže maksimalnu pomoć", kazao je on na konferenciji za štampu.

Predsednik Mađarske Janoš Ader naglasio je da je zadatak nove Evropske komisije da, ako zemlje kandidati ispune sve uslove, eliminišu gubitak poverenja do kojeg je došlo u prošlosti zbog odlaganja članstva, te da odmah realizuju politiku proširenja na te zemlje.

Ader je rekao da se svih pet predsednika iz zemalja članica EU, uključujući "gostujuću" Sloveniju, na ovom sastanku još jednom izjasnilo da podržava pristupanje Srbije u EU.

"To nije nikakva nova vest, ali sada smo razgovarali o tome da se naš stav neće menjati ni ubuduće", rekao je on.

Ader je naglasio da je proširenje na Srbiju, kao i na druge zemlje regiona važno, jer bezbednost Evrope zavisi od stabilnosti na Balkanu.

Predsednik Poljske Andžej Duda takođe je istakao da su predstavnici članica Višegradske grupe na sastanku jasno preneli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će podržati Srbiju na putu ka EU.

Duda je rekao da vrata EU treba da budu otvorena za zemlje koje nisu članice, ali da mora da bude jasnih kriterijuma, rokova i uslova, jer bez njih ne može da bude poverenja.

"Taj proces je i inače težak. Naše zemlje imaju ta iskustva, mi smo ušli u EU pre 15 godina i znamo izazove sa kojima su suočene te zemlje i ta društva, koja moraju da prihvate. To je istakao i predsednik Srbije", rekao je Duda.

On je rekao da su na sastanku jasno preneli predsedniku Vučiću da će ga podržati na putu u EU.

Duda je rekao i da je ključno da EU pokaže da je spremna da primi nove članice i istakao da sve zemlje moraju da imaju korist od politike otvorenih vrata.

Pahor:Proširenje na Zapadni Balkan važno po bezbednost EU

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je danas nakon sastanka Višegradske grupe u dvorcu Lani da podržava geopolitički prioritet aktuelnog samita, to jest podrška proširenju EU na Zapadni Balkan.

Pahor je naglasio da Slovenija podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, jer to vodi ka smanjenju bezbednosnih rizika.

Ukazao je da rizici po bezbednost EU rastu ako Zapadni Balkan ne bude integrisan, ili bude odlagano.

Istakao je da je podrška V4 i Slovenije, i to ne samo za Srbiju, već ceo region, veoma važna.

"Naša obaveza kao članice je da EU objasnimo potrebu proširenja. Razumem što neki smatraju da treba prvo da se EU konsoliduje iznutra, ali predlažem da ne zaboravljamo na proširenje tokom sprovođenja reformi unutar Unije, posebno na Zapadni Balkan. Za EU bi mogle biti loše posledice ako se zaboravi na proširenje", poručio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić danas u Pragu na Samitu Višegradske grupe

Izvor: B92, 03.Okt.2019

Prag -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u jednodnevnoj poseti Češkoj, gde će učestvovati na Samitu Višegradske grupe (V4)...Sastanku Samita Višegradske grupe u Pragu prisustvovaće i predsednica Slovačke Republike Zuzana Čaputova, predsednik Češke Republike Miloš Zeman,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.