Vučić: Uprkos lošim vestima u svetu izborićemo se sa svim teškoćama; Pregovori sa Rusijom o novom ugovoru za uvoz gasa posle izbora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2022, 03:08

Vučić: Uprkos lošim vestima u svetu izborićemo se sa svim teškoćama; Pregovori sa Rusijom o novom ugovoru za uvoz gasa posle izbora

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas građanima da uprkos lošim vestima koje stižu iz sveta ne treba da sumnjaju u svoju državu koja će se izboriti sa svim poteškoćama.

Vučić je rekao da tokom poseti fabrici za proizvodnju turbo punjača nemačke kompanije "BMTS Technology" u Novom Sadu da taman kada misli da su prošle loše vesti stignu nove.

"Ljudi ne treba da sumnjaju da ćemo da se borimo i izborimo sa svim teškoćama", poručio je Vučić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Od čelnika fabrike je saznao da će fabrika ove godine zaposliti još radnika i imati ukupno 311 zaposlenih, a do kraja 2024. godine ukupno 454 radnika.

Istakao je da je u fabrici sve automatizovano i da će fabrika iako nema puno zaposlenih imati povećan izvoz, što je značajno za srpsku ekonomiju.

"Sve veći deo tržišta zahvataju od MBW-a, Stelantisa, Bentlija, Dajca... Novi Sad do pre neku godinu nije imao nijednu novu fabrku, a sada postaje centar", naglasio je Vučić.

Predsednik je rekao da je svaka fabrika kao dete za koje se treba boriti i da je srećan za svaku novu fabriku koju je država pomogla.

Vučić se pre obilaska pogona sastao sa rukovodstvom kompanije.

"BMTS Technology" je počela sa radom u Novom Sadu krajem 2020. godine, a prvi proizvodi sišli su sa fabričkih traka 25. novembra te godine.

U fabrici u Novom Sadu, u kojoj trenutno radi oko 200 ljudi, a u planu je da do 2026. bude zaposleno 500, sastavljaju se turbopunjači visoke efikasnosti za putna i komercijalna vozila, kao i druge visokokvalitetne komponente za autoindustriju.

Proizvodni kapacitet ove fabrike iznosi oko dva miliona turbo punjača godišnje.

Pregovori posle izbora, siguran u najbolju cenu

Predsednik Srbije rekao je danas da se trenutno ne vode suštinski pregovori sa Rusijom o novom ugovoru za uvoz gasa, da će ih biti nakon izbora, i izrazio je uverenje da će Srbija dobiti najbolju cenu u Evropi.

Vučić je, na pitanje o izjavi direktora Srbijagasa koji je najavio početak pregovora sa Rusijom o novom ugovoru oko isporuke gasa, i pitanje kakva je pozicija, šta se može očekivati, imajući u vidu da je Srbija podržala po prvi put sankcije u vezi Ukrajine, rekao da su zabrinuti za naše odnose oni koji govore o uvođenju najgrubljih sankcija.

On je istakao da Srbija prema Rusiji nije uvodila sankcije.

„Što se gasa tiče neće biti suštinskih pregovora pre izbora. Oni koji dobiju poverenje građana moćiće da pregovaraju. Važno je da pokušamo da za naše građane obezbedimo što je najbolje i najjeftinije moguće. Ako ne bude nekih drugih smetnji, kao prekida gasovoda, što se desilo na Jamalu, to jest ako se takve stvari ne budu dešavale sa Bugarskom, jer i ona u velikom procentu zavisi od ruskog gasa, verujem da ćemo imati povoljnu cenu", rekao je Vučić.

On je kazao da će cena biti nešto drugačija u odnosu na cenu pre pola godine ili pre godinu dana.

"Verujem i siguran sam da ćemo imati najbolju cenu u Evropi. Ali ko može garantovati da će sve funkcionisati. Da zavisi od nas danas bi mogao da kažem da bismo bili u tri evropske zemlje sa najpovoljnijom cenom“, naglasio je Vučić.

Rekao je da ga raduje kada otvara fabrike, pokreće pogone, dovodi investitore, jer je to važno u ovoj situaciji.

Ukazao je na ogromne probleme sa kojima se suočava zemlja u obezbeđivanju robe.

"Nijedno osiguravajuće preduzeće neće da da garancije za prevoz robe preko Crnog mora do Konstance. Postavlja se pitanje odakle da dovozimo, ali snalazimo se. Imaju neke stvari o kojima ću, kada budemo dobro proučili narednih dana obavestiti ljude“, rekao je on dodajući da se radi o stvarima koje su plod sankcija EU.

Istakao je da će u Srbiji biti svega dovoljno i da će se truditi te cene budu među najnižima na evropsko kontinentu.

I u teškim danima za svet Srbija otvara fabrike i bori se

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom posete fabrici za proizvodnju turbopunjača nemačke kompanije "BMTS Technology" u Novom Sadu da je taj grad zahvaljujući velikom broju novih fabrka postao najznačajniji centar autoindustrije u Srbiji i da je srećan što može da obilazi nove fabrke u zemlji čak i u ovoj situaciji.

Istakao je da se Srbija bori i otvara nove fabrike čak i u vreme teških dana za ceo svet i poručio da će država nastaviti da se bori za nove investitore i daje im podršku.

Vučić je rekao da BMTS planira dugoročno da ostane u Srbiji, sve dok se budu proizvodili klasični automobili i ne bude potpuno prešlo na električna vozila.

"Važno je da oni dugoročno razmišljaju o Srbiji. A kako je krenulo i koliko vidim evropski ministri su rešili da vrate i ugalj i nuklerke, sve što su nama zabranjivali do pre tri meseca. Tako da bi onda neke stvari mogle da traju i duže", naveo je Vučić.

Ističe da Srbija u teškim danima za Evrpou i ceo svet otvara nova fabrike, povećanja broj zaposlenih i izvoz.

Investicije ne prestaju da dolaze u našu zemlju, poručio je predsednik.

Vučić je poručio da kinesko-nemačka kompanija BMTS može i dalje da računa na podršku države Srbije.

Rekao je da nije mala stvar što planiraju da zaposle do 2024. godine 454 radnika i ukupno više od 500 radnika da imaju do 2026. godine.

Vučić je kazao da će biti čak otvorena i dodatna autobuska linija kako bi kompanija mogla da preveze sve radnike.

Novi Sad postao najznačajniji automobilsku centar za celu Srbiju, istakao je on i dodao da je industrijska zona u tom gradu postala impresivna i da će zahvaljujući tolikim investitorima biti više novca za razvoj lokalne infrastrukture.

"Za Srbiju je važno da razumemo da je naš najvažniji zadatak da dovodimo investiore i radujemo se zato svakoj novoj fabrici i borimo za njih i u ovim užasnim uslovima. Moramo da radimo i pet puta više sada da bi mogli da idemo napred i obezbeđujemo sigurnost za našu decu", istakao je Vučić.

Poželeo je kompaniji BMTS da povećaju broj turbina i izvoz sa 14.000 na dva miliona godišnje i poručio da će im Srbija obezbediti najbolje uslove za rad./

"BMTS Technology" je počela sa radom u Novom Sadu krajem 2020. godine, a prvi proizvodi sišli su sa fabričkih traka 25. novembra te godine.

Aba: Na Bentli autodelovima već piše "Proizvedeno u Srbiji"

Globalni potpredsednik za proizvodnju u korporaciji "BMTS" Emanuel Aba izjavio je danas da njihova fabrika u Novom Sadu, koja proizvodi autodelove za globalne proizvođače automobila, trenutno zapošljava 200 visokokvalifikovanih radnika, a da je do kraja 2026. godine u planu da zaposle još 300.

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao danas njihovu fabriku u Novom Sadu i poručio im da mogu da računaju na podršku Srbije kako bi proizvodili neometano, Aba je zahvalio predstavnicima vlasti na podršci i istakao da je Srbija pouzdan partner.

Istakao je da je gradnja fabrike u Novom Sadu počela 2019. godine, da je počela sa radom 2020. godine, i da se u njoj proizvodi 140.000 turbopunjača godišnje, a da je plan da do 2026. bude proizvedeno dva miliona turbopunjača za automobile.

Aba je naveo i da ta kompanija do 2026. očekuje prihod od 300 miliona evra.

Naveo je da u fabrici trenutno radi 200 ljudi, a da je u planu da do 2026. bude zaposleno ukupno 500 i to visokokvalifikovanih radnika.

Kazao je i da se u Srbiji proizvode delovi za velike automobilske kompanije kao što su BMW, Ford, Bentli, Folksvagen, Stelantis...

"Na delovima za Bentli već piše 'Proizvedeno u BMTS fabrici u Srbiji'", rekao je Aba i dodao da je fabrika u Novom Sadu najmlađa fabrika kompanije BMTS.

Objasnio je da BMTS proizvodi turbopunjače za automobile globalnih proizvođača automobila, a da je nastala 2008. godine kao zajedničko ulaganje kompanija Bosć i Mahle, dok 2018. Fountain Vest (društvo sa privatnim kapitalom) postaje nov vlasnik.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.