Vučić: Imaćemo ozbiljnu podršku Francuske, doći će do geopolitičkih promena u budućnosti koje će nam pomoći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2021, 17:48

Vučić: Imaćemo ozbiljnu podršku Francuske, doći će do geopolitičkih promena u budućnosti koje će nam pomoći

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom danas razgovarao u dva navrata u četiri oka, a najviše o odnosima Beograda i Prištine.

Vučić je sumirajući razgovore sa Makronom u Parizu, rekao da su razgovarali o evropskim integracijama Srbije, koja će imati podršku Francuske na tom putu.

"Očekujem da ćemo otvarati više poglavlja ove godine, po novoj metodologiji, kroz klastere", rekao je Vučić za TV Pink.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je dodao i da će Francuska biti podrška Srbiji za evropske integracije i za dijalog sa Prištinom.

"Najviše smoo govorili o odnosima Beograda i Prištine, to je teško i neuralgično pitanje za celu Evropu, ne samo za Srbiju", rekao je Vučić.

Predsednik je preneo da su u razgovoru o poziciji Sbrije, govorili i evropskim integracijama naše zemlje, ističući da veruje u ozbiljnu podršku Francuske na evropskom putu Srbije.

"Verujem da će, u skladu sa novom metodologijom koju je Srbija prva prihvatila, biti izmena po tom pitanju. Očekujem da mnoga pitanja budu otvorena pre kraja godine i neka sasvim nova", rekao je Vučić.

Kako je pojasnio, sada će se poglavlja otvarati po klasterima, zbog čega veruje da možemo više poglavlja u ovoj godini da otvorimo, u junu i decembru, nego prethodnih.

"Ali, doći će i do geopolitičkih promena, do nekih drugih stvari u budućnosti koje bi nama pomogle, ali koje danas niko i ne nazire. Ali, ne treba ja o njima prvi da govorim u javnosti", rekao je Vučić.

Za našu budućnost najvažnija naša snaga, a ne nečija pomoć

Vučić je istakao da je najvažnije da se Srbija oslanja na svoju snagu , a ne o na nečiju pomoć.

Vučić je, upitan da li aktuelna neaktivnost EU u procesu proširenja znači da smo prepušteni sami sebi, kazao da uvek veruje u nas i našu snagu, da više nije tako kao kada smo propadali 2008., nestajali, kako je rekao, sa lica zemlje.

"Sve zavisi od nas. Ne treba da učimo narod da nam je najvažnija nečija pomoć, već naša snaga, snaga naše privrede i politike da idemo evropskim putem, i radimo na pronalaženju kompromisnih rešenja", naglasio je on.

Metro važna tema u Parizu

Vučić je preneo da je razgovarao sa Makronom o bilateralnim odnosima, ali i ekonomskoj saradnji, pri čemu je metro bio važna tema.

Ukazao je da u Beogradu imamo Vansi, koji će, kada bude uradio kontrolni toranj, promeniti potpuno pri dolasku sliku Beograda.

Što se metroa tiče rekao je da može da se krene sa građevinskim radovima.

Prema njegovim rečima prva linija će povezivati pet opština od najudaljenijih delova Zvezdare, preko Palilule do Čukarice.

Svim ljudima koji tamo žive, kaže, ovo će mnogo značiti jer će ih povezivati sa centrom i povećavati vrednost njihovih nekretnine.

Paralelno sa tim, dodaje, raditće se druga linija od Mirijeva, preko Slavije i Beograda na vodi preko mosta a Savi do stadiona u Zemunu.

„Predvideli smo i treću liniju koju ćemo da radimo od bloka 71, koja treba da ide preko centra Novog Beograda i spaja ga sa centrom Beograda. To ćemo da uvežemo sve sa brzim vozom“, naglasio je on.

Vučić je rekao da ne može da sluša više priče da se radi samo o predizbornim obećanjima.

"Sve su to Vučićeve fantamazgorije a niču mostovi, bolnice i ljudi se vakcinišu", primetio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.