Vučević o virusu u domu u Petrovaradinu: Situacija pod kontrolom, ne možemo sada da grad stavimo u karantin

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2020, 21:18

Vučević o virusu u domu u Petrovaradinu: Situacija pod kontrolom, ne možemo sada da grad stavimo u karantin

Povodom izbijanja zaraze koronavirusom među korisnicima i zaposlenima u privatnom domu za stare u Petrovaradinu, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vućević izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da su krizni štabovi sve vreme upozoravali na moguću pojavu lokalnih žarišta i da je nešto što se trenutno dešava, te da je situacija pod kontrolom i da se trenutno vrši dezinfekcija tog prostora u Preradovićevoj ulici.

On je podsetio da su se njegovi sugrađani sve vreme trajanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << epidemije ponašali odgovorno, te da zbog izolovanog slučaja u Petrovaradinu ne možemo sada da grad od 400.000 stavimo u karantin.

Vučević je rekao da je, za njega lično, sreda bila nateži dan od izbijanja epidemije, jer nije prijatno kada se ovakva stvar desi u ustanovama koje su najbranjenije.

Gradonačelnik je istakao da je broj obolelih u odnosu na jučerašnji dan ostao je nepromenjen - 22 korisnika i šestoro zaposlenih zaraženo je Kovid-om 19.

"Deset pacijenata je hospitalizovano na Klinici za infektivne bolesti KCV. Jedan od pacijenata je na respiratoru, ostali nemaju težu kliničku sliku", istakao je Vučević gostujući u emisiji "Grad i mi".

On je dodao da su ostali pacijenti smešteni u pomenutom domu za stara lica u Petrovaradinu, koji je pretvoren u privremenu kovid bolnicu, pod nadzorom Klinike za infektivne bolesti KCV.

"Ne mogu da kažem kako je došlo do ulaska virusa u dom; pretpostavka je da nije bilo poseta, već da je neko od zaposlenih, nenamerno, uneo virus, što će svakako utvrditi inspekcija", objasnio je Vučević.

Gradonačelnik je podsetio da najbolji lekari prate celu situaciju, na čelu sa dr Vladimirom Petrovićem, sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine, te da se nada se da će sve ovo proći sa što manje posledica, uz podsećanje da se radi o starijoj i veoma ranjivoj populaciji.

"Mi više nismo zatvoren grad, postoji kretanje, ne mogu da kažem da se moglo očekivati, ali postoji rizik. Moramo da čuvamo živote i zdravlje ljudi , ali ne možemo sada da grad od 400.000 stavimo u karantin, jer život mora da teče.

Tragom vesti da se zaraza koronavirusom raširila i među zaposlenima u Naftnoj industriji Srbiji, Vučević je rekao da povodom toga nema nikakvu informaciju, ali da i sam može da primeti da se ova vest širi gradom.

"Iz izveštaja koji dobijam svako jutro nisam mogao da dođem do bilo kakve veze sa NIS-om. Važno je da se ne šire lažne vesti. Pokazali smo odgovornost kada je bilo najteže, ne treba da sada da pokleknemo", istakao je on.

Vučević je ponovio da veruje u ceo lekarski tim i da će on učiniti da situaciju lokalizuju i ne dozvole širenje virusa van dom u Petrovaradinu.

"Ovo je opomena za sve nas, koji moramo da se vraćamo u život, da dižemo i budimo grad, ali i da budemo obazrivi jer virusa ima u tzv. džepovima", podsetio je on i dodao da je bio u kontaktu sa svim vlasnicima privatnih domova za stare u Novom Sadu i da može da potvrdi da su se svi ponašali odgovorno.

Celu emisiju "Grad i mi" možete da pogledate ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.