Vučević: U maju bi mogli da se vratimo normalnom životu, dve velike strane kompanije blizu dolaska u Novi Sad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2020, 21:35

Vučević: U maju bi mogli da se vratimo normalnom životu, dve velike strane kompanije blizu dolaska u Novi Sad

U danu kada je 238 novozaraženih u Srbiji i pet umrlih, iz izlaganja stručnog dela kriznog štaba ne može reći da smo pobedili, ali možemo reći da se prvi put vidi svetlo na kraju tunela, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u specijalnoj emisiji Radio-televizije Vojvodine "Grad i mi".

"Ovi brojevi pokazuju da na odnosu na druge zemlje, nemamo veliki rast, uspeli smo da razvučemo tu krivu..nismo pobedili još, ali ako budemo odgovorni i disciplinovani u naredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2,3 nedelje, blizu smo dobrog rezultata, mogli bi možda da izađemo i nešto brže iz ovog problema", rekao je on i dodao:

"April je apsolutno ključni mesec. Krajem meseca možemo videti rezultat".

Zbog neodgovornih pojedinaca, Novi Sad je na listi gradova u kojima se najviše kršila zabrana okupljanja. Vučević je kontatovao da grad sa 400 hiljada stanovnika, uvek ima i neodgovorne pojedince, ali da je ogromna većina poštovala propise.

"U maju bi mogli da se vratimo normalnom životu, proizvodnji, da stanemo na noge. Veliki test je sledeća nedelja", naglasio je gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je zadovoljan trenutnim stanjem na Novosadskom sajmu i ističe da bi mnogi bolesnici voleli da su trenutno tamo, jer bi to bio znak da su lakši skučajevi.

"Dva puta dnevno profesionalci održavaju higijenu na Sajmu, svima želim dobro zdravlje i da što pre se vrate kući. Trudili smo se da tamo budu što bolji uslovi, niko nije rekao da je to kao hotel, ali to je imalo svrhu. Ako bude bilo potrebe, SPENS i još tri sportske hale mogu biti pretvorene u privremene bolnice, ali to je kao krajnja nužda", dodao je Vučević.

Na pitanje šta je sa onim najugroženijim kategorijama stanovništva, gradonačelnik je konstatovao je da ogroman posao urađen da im se pomogne.

"Od 33.000 paketa, do danas je podeljeno penzionerima 15.985 i nastavljamo i dalje. Hvala volonterima, dnevno pakujemo oko 2,3 hiljade paketa, oni i pakuju i distribuiraju pakete. Ide sve dobrim tempom, još dve nedelje je potrebno da obavimo sav posao. Zahvaljujući donatorima, krajem aprila imaćemo još jednu akciju podele paketa pomoći korisnicima socijalnih primanja, veliki je odziv novosadskih kompanija da pomognu. Veliko hvala i aktivnim fudbalerima, koji nisu hteli da se eksponiraju, hvala i Eparhiji Bačkoj, raznim verskim organizacijama i pojedincima".

Vučević je istakao i da je Grad kupio 4.000 dezobarijera za zgrade, otirače koji služe kao dezinfekciono sredstvo ispred ulaza u zgradu, da stanari izvrše dezinfekciju obuće.

Na pitanje kako se "brane" ustanove socijalne zaštite, posebno domovi za stare, od ulaska korona virusa, Vučević je odgovorio:

"Novi Sad se odbranio od ulaska u domove, koji su pored bolnica najranjivija ustanova. Imamo tri objekta gerontološke ustanove i 10 privatnih domova, svi smo uključeni u odbranu, imamo i veliku pomoć vojske. Vojska fizički čuva domove, brani ulazak i izlazak svima osim zaposlenih. Kod privatnih domova, svi koji imaju više od 30 korisnika, njih čuva vojska, ostali korespondiraju sa Gradom. Za 12 privatnih domova dostavljamo medicinski zaštitni materijal. 950 korisnika je u tri objekta, i jako je bitno da ih sačuvamo , kao i bolnice".

"Paket plus" mera predstavlja pomoć novosadskim privrednicima i drugim zakupcima gradskog poslovnog prostora i javnih površina.

"Svi zakupci u Novom Sadu, oko 5.000 njh, kao i 700 povremenih zakupaca, svima ćemo pomoći. Precizno smo definisali paket mera, jasniji paušalni iznos, svi znaju sad kakva prava imaju, postoje tri vrste popusta, i može i na rate da se izmire dugovanja. To je konkretan vid podrške, ovo se odnosi i na Spens i na Poslovni prostor", rekao je Vučević i naglasio da će Novi Sad imati oko milijardu i po dinara manjih prihoda od zakupaca za dva meseca.

"Sve ono što smo manje trošili sada će nam zlata vredeti, zato što nismo sve pare potrošili, a Novi Sad se pritom nije ni dinar se zadužio".

Na kraju razgovora gradonačelnik Novo Sada je i najavio mogućnost dolaska velikih kompanija u grad.

"Ako uspemo da realizujemo da dve velike strane kompanije dođu ovde, Novi Sad je ekonomski spašen! Dolaze takvi brendovi i firme da bi to bila revolucija za grad. To nije još 100 odsto sigurno, ali smo veoma blizu konačnog dogovora. Čekamo svi da pobedimo nevidljivog neprijatelja i da se vratimo u borbu za radna mesta i ekonomiju, da pričamo o novim mostovima i bulevarima i novim autobusima, a da bi to uradili moramo ostati disciplinovani do kraja", zaključio je Vučević.

Celu emisiju možete pogledati ovde

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U maju možemo očekivata vraćanje normalnom životu

Izvor: 021info.rs, 11.Apr.2020, 20:39

U danu kada je 238 novozaraženih u Srbiji i pet umrlih, iz izlaganja stručnog dela kriznog štaba ne može reći da smo pobedili, ali možemo reći da se prvi put vidi svetlo na kraju tunela, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u specijalnoj emisiji Radio-televizije Vojvodine...

Nastavak na 021info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.