Vučević: Broj obolelih nije dramatičan, ali je upozoravajući

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2020, 21:53

Vučević: Broj obolelih nije dramatičan, ali je upozoravajući

Broj novih slučajeva raste i u Novom Sadu. Prema poslednjem preseku Kovidom 19 zaraženo je 119 osoba. Gostujući u emisiji RTV-a "Grad i mi" gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da su cifre zabrinjavajuće i još jednom pozvao sugrađane da poštuju propisane mere zaštite kako se ne bi broj zaraženih približio cifri iz jula meseca kada je bilo 135 obolelih od korona virusa.

"Imamo snažnu progresiju inficiranih, kao i u celoj Srbiji, veliki gradovi će uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prednjačiti. Novi Sad kao veliki grad, normalno da je jedan od žarišta. Veliki je broj studenata, đaka. Juče smo u gradu imali 119 novoinficiranih, težak dan, rekordan je bio 23. jul kada smo imali 135 zaraženih. Za danas još nemamo podatke, preko 70 novoobolelih do sada", rekao je Vučević.

"Većina stanovništva kao da nije svesna u kakvoj se situaciji nalazimo. Brojevi će pokazati da li smo nešto naučili iz prošlosti. Oni koji ismevaju koronu i mere će biti prvi koji će kod kolapsa zdravstvenog sistema to da fotografišu i da likuju. Oni, koji ovih dana idu na žurke i provode se. Potpuno će da zanemare činjenicu da su direktno uticali na tu okolnost", dodao je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada kaže da se zato i apeluje i teži ka preventivnom delovanju, a ne da bi neko trenirao strogoću, da se sve radi da bi se izbegao kolaps zdravstvenog sistema.

"Mi možemo pretvarati sve bolnice u kovid, ali time ugrožavamo ostale bolesnike", naglasio je on.

"Još jednom pozivam i Novosađane i sve ostale, da se pozovemo pameti, da sačuvamo i svoje zdravlje i zdravlje ukućana, da sačuvamo škole i fakultete i radna mesta, da ne moramo da uvodimo restriktivne mere", rekao je Vučević.

Pobediće one države koje budu disciplinovanije. Tako je bilo ranije, tako će biti i sada na jesen i zimu, dodao je on.

"Nikad veći broj vakcinisanih Novosađana protiv gripa. Moramo da sačekamo lek protiv kovida. Ovde pobeđuju uporni i disciplinovani i samo tako možete pobediti ovog protivnika. U prvom talasu grad je odlično funkcionisao, Novi Sad je finansijski pomogao svima. To je odraz snage jedne države i ekonomije, na gradskom nivou imali smo tri paketa mera pomoći, pokazali smo odgovornost", rekao je Vučević.

Gradonačelnik je konstatovao da je grad spreman za novi talas.

"Verujem da zdravstveni radnici ne osećaju zamor, verujem da su bar malo udahnuli snage u septembru, verujem da su sada daleko iskusniji nego na proleće, a što se nas kao Grada tiče nismo ni umorni ni zamoreni, mi smo spremni, donećemo sve potrebne odluke kako bi sačuvali zdravlje i ekonomiju. Sada radimo dezinfekcije javnih ustanova, škola, vrtića, autobusa, oni se posebno tretiraju", dodao je on.

Do zatvaranja škola i vrtića, kaže neće doći.

"Nije upitno da li će doći do zatvaranja, prati se situacija. Verujem da ćemo izdržati do polugodišta, verujem da je za decu mnogo bolje ako uspemo da je završimo redovno, kvalitetnije se uči, veoma su nam disciplinovana deca, svi su dobro prihvatili mere i poštuju ih", rekao je Vučević.

Naglasio je da je šest zaposlenih u osnovnim školama inficirano, od toga pet u muzičkoj školi i direktorica u osnovnoj školi i da je sedmoro učenika obolelo.

"U srednjim školama,  troje profesora i nastavnika i jedan učenik gimnazije su inficirani. U vrtićima 9 zaposlenih je obolelo i jedno dete. oko 10.000 dece ide u novosadske školu i ovo su dobri podaci", naglasio je Vučević.

"Apelujem na roditelje dece koja idu u predškolske ustanove. Svi su zamoljeni da dovedu decu u objekte do 8 sati ujutru, da roditelji ne ulaze u objekat. Ne radi to niko da bi diktirao neke mere, već da bismo čuvali zdravlje dece i zaposlenih. Takođe apelujemo na sve koji koriste javni prevoz da koriste maske. Vozači su podneli veliki teret i oni svojim primerom pokazuju kako svi treba da se ponašaju", izjavio je Vučević.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Не можемо да очекујемо чуда, ако сами не радимо на чувању здравља. Бројеви нису добри, нису драматични, али су упозоравајући. Имамо снажну прогресију инфицираних, као и у целој Србији, велики градови ће увек предњачити. Нови Сад као велики град, нормално да је један од жаришта. Велики је број студената, ђака. Јуче смо у граду имали 119 новоинфицираних, тежак дан, рекордан је био 23. јул када смо имали 135 заражених. За данас још немамо податке, преко 70 новооболелих до сада. Већина становништва као да није свесно у каквој се ситуацији налазимо. Бројеви ће показати да ли смо нешто научили из прошлости. Они који исмевају корону и мере ће бити први који ће код колапса здравственог система то да фотографишу и да ликују. Они, који ових дана иду на журке и проводе се. Потпуно ће да занемаре чињеницу да су директно утицали на ту околност. #gradnovisad #gradonacelnikmilosvucevic #rtv #gradimi

Објава коју дели Милош Вучевић (@milosvucevic_gradonacelnik) дана 30. Окт 2020. у 12:57 PDT

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučević: Ako poraste broj preminulih, oni koji nisu poštovali mere prvi kreću u lov na veštice

Izvor: Blic, 31.Okt.2020, 13:56

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, rekao je da je "Infektivna klinika na prvoj liniji odbrane, ali da mi sami da bismo im malo pomogli moramo da budemo odgovorni i disciplinovani".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.