Vrućina (ne) smeta građevincima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2015, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrućina (ne) smeta građevincima

I danas je najtraženija stvar u Srbiji bila hladovina. Na zvanično 36 stepeni koliko je bilo u najtoplijem delu dana u Novom Sadu, najneprijatnije je bilo onima koji rade pod vedrim nebom.

Među njima su i građevinski radnici čiji posao spada u rizičnije, a ekipa RTV provela je jedno prepodne u obilasku pojedinih gradilišta.

Zgrade i putevi neće se izgraditi sami, kažu radnici sa nekih od gradilišta u Novom Sadu koji nisu bili voljni da pričaju pred kamerama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Oni vrele letnje dane provode radno, a odmor i spas od temperature traže u hladu. Jedan od načina na koje se poslodavci trude da olakšaju rad na visokoj temperaturi, jeste promena radnog vremena od 6 sati ujutru do 14 časova.

Preventivne mere za bezbednost i zdrav rad podrazumevaju dobru organizaciju rada, između ostalog izbegavanje rada u najtoplijem delu dana između 11 i 16 časova, zatim osposobljavanje zaposlenih, sredstva i oprema za zaštitu na radu, kao i prevenciju zdravstvenih problema.

"Ono što je osnovna preporuka jeste da poslodavci, ako ne moraju, u baš tom najtoplijem delu dana da koriste rad zaposlenih na otvorenom, da to ne čine. Dakle, mi im to savetujemo, a na poslodavcima jeste da primeni mere spram opisa posla, spram delatnosti kojom se bavi, spram nekih rokova koje ima, a naravno, uvek da zaštiti prava zaposlenih i obezbedi njihovu zaštitu. Mi nemamo pritužbe od strane zaposlenih da su izloženi visokim temperaturama na način koji ima ugrožava zdravlje i bezbednost. Za sada nemamo takvih pritužbi", kaže Ljiljana Stojšić, načelnica inspekcije rada za južnobački okrug.

Preventivne mere poput organizacije rada po smenama, preraspodele poslova, obezbeđivanje laganije, svetle i komforne odeće, koštaju znatno manje nego potencijalne povrede koje mogu biti i fatalne, kažu u novosadskom Domu zdravlja.

"Glavno i osnovno je obezbediti dovoljnu količinu tečnosti, obezbediti neki zaklon od sunca, sa češćim i kraćim pauzama, i organizacionim promenama omogućiti da se taj najtopliji deo dana izbegava, da se sklone sa sunca da baš ne rade. Preporuka je da obroci budu lagani, sa više voća i povrća, da se izbegava teška i masna hrana, jer se teže vari i samim tim stvara probleme. Treba izbegavati kafe puno, treba izbegavati alkohol, gazirane, slatke sokove, naročito energetska pića, jer dovode do dehidracije što je inače pogubno u ovim uslovima", kaže Dr Olesja Nedić, specijalista medicine rada.

Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokoj temperaturi nalaze se na sajtu resornog Ministarstva.

 

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Malo stojiš u hladu, malo radiš"

Izvor: B92, 08.Jul.2015, 17:51

Dok nekom visoke temperature predstavljaju uživanje, nekima je vrelina samo otežavajuća okolnost, naročito građevinskim radnicima...Koliko teško može biti na minus deset, možda je još teže raditi na plus četrdeset...Posao, kao i svaki drugi, zahteva svoju žrtvu, ali ovim radnicima radno mesto...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.