Vrtić sugerisao deci koji sok da piju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2014, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrtić sugerisao deci koji sok da piju

Republički zaštitnik građana utvrdio je da je novosadska Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" načinila propuste u radu pošto je preduzeću "Minakva" omogućila da u vrtićima oglašava svoje proizvode. Takođe je utvrđeno da je savetnik direktora u toj ustanovi nedolično komunicirao sa zaštitnikom građana i omalovažio jednu građanku Novog Sada.

U preporuci koju je potpisala zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović, a u koju je RTV imao uvid, piše da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << deci nakon pozorišnih predstava deljeni negazirana voda i dečji napitak koje proizvodi "Minakva". Utvrđeno je da je to omogućeno ugovorom o donatorstvu, koje je "Radosno detinjstvo" zaključila sa ovom kompanijom.

U preporuci Zaštitnika građana se ističe da je tržišna inspekcija Ministarstva trgovine ustanovila da način na koji su deci deljeni proizvodi "sugeriše korišćenje tog proizvoda sa stanovišta autoriteta maloletnim licima, a takvo preporučivanje proizvoda u kontekstu dečjih predstava upravo znači zloupotrebljavanje nedostatka iskustva ili znanja maloletnih lica, njihove lakovernosti, naročito putem onemogućavanja ili otežavanja razlikovanja stvarnosti od mašte".

Tržišna inspekcija je podnela i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv preduzeća "Minakva" zbog prekršaja propisanog Zakonom o oglašavanju.

Savetnik direktora za pravne poslove u "Radosnom detinjstvu" naveo je povodom predstavke zaštitnika građana da je na proizvode "Minakve" jedino imala primedbe i pritužbe A.A, "koja je uspela da digne na noge i zamlaćuje pola uprava i stručnih službi u gradu Novom Sadu, uključujući i zaštitnika građana Novog Sada do zaštitnika građana Srbije".

"Smatram da je najbolje rešenje da ovaj predmet dignete na nivo Evropskog parlamenta, svakako uključujući i nemačku ambasadu, da se ne bismo brukali pred svetom", naveo je pomenuti savetnik.

Zaštitnik građana naložio je "Radosnom detinjstvu" i da u pisanoj formi uputi izvinjenje roditeljima dece zbog omogućavanja protivzakonitog oglašavanja proizvoda "Minakve".

"Potrebno je i da direktor Radosnog detinjstva preduzme raspoložive mere prema zaposlenom zbog nedolične službene komunikacije sa zaštitnikom građana i omalovažavanja građanke i da se u pisanoj formi izvini podnositeljki pritužbe zbog toga što se njegov savetnik za pravne poslove, u službenoj komunikaciji sa zaštitnikom građana, o podnositeljki pritužbe omalovažavajuće izrazio", navodi se u preporuci, koja je upućena i nadležnim gradskim, pokrajinskim i republičkim institucijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.