Vršački venac od 8. do 10. jula

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2019, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vršački venac" od 8. do 10. jula

22. Međunarodni festival folklora "Vršački venac" održaće se ove godine od 8. do 10.jula. Druženje sa čuvarima i negovateljima tradicionalnog plesa i igre počeće već u nedelju 7. jula, revijalnim programom, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Tradicionalno, u julu mesecu, Vršac postaje folklorni centar sveta, jer tokom Međunarodnog festivala "Vršački venac" u gradu pod kulom okupi ansamble i plesne grupe iz svih krajeva planete. Posetioce će revijalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nastupima, u nedelju 7.jula, zagrejati ansambli iz Vršca i okoline, a zvanično otvaranje festivala je u ponedeljak, 8.jula od 21 čas na gradskom trgu, kada će nastupiti svi ansambli koji ove godine učestvuju.

"U pitanju su ansambli iz Bugarske, Kolumbije, Grčke, Indonezije, srpski ansambl iz Kanade, jedan od najboljih srpskih ansambala iz Sremske Mitrovice, kao predstavnik grada domaćina – GKUD Laza Nančić, i da ne zaboravim poslednjeg dana festivala biće nam tu i naši tradicionalni gosti iz Rumunije, ansambl Timišul iz Temišvara”, navodi PR Kulturnog centra Vršac Daniela Stojanov.

Svi učesnici festivala, predstaviće se i pre zvaničnog početka programa, festivalskom povorkom u ponedeljak od 19h. Kako je "Vršački venac" članica CIOF organizacije, koja je deo UNESCO-a, i ove godine pripremljen je i zanimljiv prateći program.

"Ove godine ćemo imati prezentaciju grčke kuhinje, a potom će indonežanska grupa, pod pokroviteljstvom indonežanske ambasade, ostati još dva dana, pa će Kulturni centar napraviti jedan lep program. Imaćemo prezentaciju njihove tradicije i kulture, izložbe, tradicionalnu kuhinju, filmove, i sve ono što prati jedan takav program", objašnjava direktorka festivala Olga Petrov.

U pratećem programu članovi gostujućih ansambala učiće jednu srpsku narodnu igru koju će zajednički izvesti poslednje večeri festivala, a u organizaciji TO Vršac održaće se i etno sajam na gradskom trgu. Održavanje Vršačkog venca podržali su i brojni sponzori, a pokrovitelj je, kao i ranijih godina, Grad Vršac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.