Vršačka planina otvorila projekat WWF u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2017, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršačka planina otvorila projekat WWF u Srbiji

Krajem prošle godine, WWF Adria započeo je sprovođenje novog programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude". Jedna od aktivnosti programa je i povezivanje zaštićenih područja i njihovih lokalnih zajednica. Prva u nizu radionica u Srbiji održana je u Vršcu, i to radionica za Procenu saradnje Predela izuzetnih odlika "Vršačke planine" i lokalne zajednice u Vršcu.

Program "Zaštićena područja za prirodu i ljude" sprovodi se u zaštićenim područjima svih zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dinarskog luka, uz pomoć tima procenitelja WWF Adria, a u Srbiji u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije. Tokom programa biće realizovano deset radionica u užoj Srbiji, i pet na teritoriji Vojvodine, a radionica za Procenu saradnje Predela izuzetnih odlika "Vršačke planine"" i lokalne zajednice u Vršcu otvorila je čitav proces.

"Zaštićena prirodna dobra na teritoriji Vojvodine imaju već uspostavljenu neku osnovu za uključenost lokalnih zajednica i zainteresovanih strana u, pre svega razvojne programe koji treba da se realizuju na prirodnom dobru", rekla je predastvnica Zavoda za zaštitu prirode Srbije Nataša Panić, ali je dodala da ima i dosta prostora za unapređenje ovog odnosa.

Informacije o saradnji zaštićenih područja i lokalne zajednice prikupljaju se popunjavanjem upitnika od predstavnika obe strane, i na osnovu dobijenih rezultata razvijaju se preporuke za svako zaštićeno područje. Javno preduzeće Varoš kao upravljač zaštićenim dobrima u Vršcu, prepoznalo je mogućnost da u saradnji sa lokalnom zajednicom i uz podršku grada, pomogne razvoju turizma, a kasnije i edukativnih sadržaja, kako bi sve građane uputili da se odgovorno odnose prema prirodi, i koriste na pravi način.

Ova radionica je za nas veoma značajna, zato što ćemo dobiti metodologije i načine rada i komunikacije sa stejkholderima na ovom području, i nadamo se da će nam to biti jedan dobar priključak za učešće u programima fondova koji će podržavati ovakve akcije", istakao je direktor JP Varoš Miroslav Stupar.

U lokalnoj samoupravi u Vršcu ističu da podržavaju sve programe koji imaju za cilj očuvanje prirodnih vrednosti zaštićenih dobara, u ovom slučaju Vršačkih planina, i još 2005. godine proglasila zaštitu na tom području izuzetno bogatom florom i faunom, i određen je upravljač na osnovu čijeg plana upravljanja se rade i godišnji planovi:

Član gradskog veća za ekologiju i zaštitu životne sredine Miloš Vasić, naveo je da Grad Vršac već ima nekoliko isplaniranih projekata za Vršačke planine, ali i da su svi oni vezani za finansijska sredstva, kojih je malo.

"Tako da se nadamo pomoći sa viših nivoa vlasti, da bismo u narednom periodu makar neke od njih mogli da realizujemo", naveo je Vasić

Krajnji rezultat programa "Zaštićena područja za prirodu i ljude" treba da budu zaštićena područja kojima se dobro upravlja i koja pružaju višestruke održive socijalne i ekonomske benefite za svako područje i lokalnu zajednicu. Sledeća ovakva radionica održaće se 13. marta, i procenjivaće saradnju lokalne zajednice i Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.