Vrane prave probleme stanarima Limana I

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2015, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrane prave probleme stanarima Limana I

Stanari ulice Veljka Petrovića na Limanu I godinama se žale na učestalo graktanje ptica u ranim jutarnjim satima, koje se gnezde na drveću ispred njihovih zgrada. Međutim, u pitanju je zaštićena vrsta vrane i to otežava rešavanje ovog problema.

Meštani tvrde da vrane rano ujutro započinju buku koja je u pojedinim trenucima nemoguća, te da bi bilo korisno da se po tim pitanju nešto preuzme.

Mi znamo da je to zaštićena vrsta ali i mi zaslužujemo neku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaštitu.

Problem postoji već dugo godina. Pre dve godine je Komunalna inspekcija uklonila gnezda sa nekih drugih drva, ali su se nakon dve godine pojavile na drugom mestu.

To je nesnosna buka.

Gačac je zaštićena vrsta ptice pevačice iz porodice vrana, koja se gnezdi početkom marta u kolonijama i zbog toga je graktanje glasnije.

Ornitolog Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode naveo je da to znači da dok se gnezde pa do kraja maja, zaista jesu bučni, jer je to uzburkan prirodni proces.

"Naglašavam prirodni zato što u ponašanju gačca nema ničega što je neprirodno. Znači, gačci nisu naši neprijatelji, oni nisu ptice zlosutnice, nisu ptice koje nam donose bilo šta loše, oni su jednostavno primorani da žive sa nama na mestima koja oni odaberu, ne mi", rekao je Tucakov.

Iako je činjenica da delimo životni prostor sa pticama, kao i sa ostalim živim bićima, to nije uteha stanovnicima ulice Veljka Petrović, koji tvrde da ih pored buke, svakog jutra zatiču isprljane automobile od ptičjeg izmeta.

"U ovom slučaju sečenje gnezda, grana, stabala na kojima se nalaze gnezda, u periodu kada se ptice gnezde nije moguće. Ukazaćemo stanovnicima tog dela grada da je u nekim situacijama moguće ptice plašiti, ali neškodljivo po njih same, a većina problema se može rešiti kada one završe proces gnežđenja", rekao je Tucakov.

Stručnjak za ptice je napomenuo da građani ne treba da strahuju od zaraze, jer je testiranje izmeta gačca pokazalo da ne postoji prisustvo patogenih bakterija.

Pa čak i u slučajevima kada smo imali veliku epidemiju ptičjeg gripa pre šest ii sedam godina nije dokazano da gačac može biti prenosilac, odnosno nije dokazano da je gačac prenosilac ovog virusa ili neke druge bolesti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.