Vozači i automehaničari lako do posla

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2020, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vozači i automehaničari lako do posla

Danas je Međunarodni dan vozača i automehaničara. Obe profesije su tražene u poslednje vreme. Često govorimo o nedostatku vozača, ali sve je više oglasa za posao u kojima se traže i automehaničari. Neki taj posao počinju zbog porodične tradicije, a neki u njemu vide perspektivu i mogućnost za dobru zaradu. To potvrđuje i činjenica da se svake godine sve više dece upisuje baš na taj smer u srednjim školama.

Miloš Jurasović se poslom automehaničara, bavi od jedanaeste >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine, kada ga je, kako kaže, otac prvi put uveo u radionicu i već tada se javila ljubav prema tom poslu. Prema njegovim rečima, ne smeta mu to što su mu po ceo dan ruke umazane uljem od automobila, jer kada radiš nešto što voliš, to nema cenu.

"Ustaneš ujutru, dođeš na posao, znaš šta te čeka i moraš psihički da se spremiš za tako nešto, u principu svaki dan je drugačiji. Jeste da je to sve na isti princip ali sve je drugačije", kaže Miloš.

Budući automehaničari školuju se i u Srednjoj mašinskoj školi u Novom Sadu, a razlozi zbog kojih su upisali baš taj smer su različiti. Smer automehaničara traje tri godine. Nakon sticanja teorisjkih znanja u prvoj godini, tokom druge i treće preovlađuje praktična nastava, tako da su nakon završetka školovanja spremni za rad u autoservisima. Nalaženje radnih mesta nije teško, pošto posla ima na pretek, ističu u Mašinskoj školi.

"Tako da oni kada odu na praksu u firmu, govorim za taj deo koji im je dva dana u trećoj godini tri dana, da oni ustvari u toj firmi doživljavaju neki svoj procvat, zato dobijaju i neku svoju nagradu, nešto su i plaćeni, imaju putne troškove, kartu tako da je njima to jedan ovako super osećaj i osećaju se baš srećno, i ne izostaju sa praktične nastave uopšte", kaže Vladimir Gavranić, direktor Srednje mašinske škole.

U protekle dve godine interesovanje mladih za tom profesijom je u porastu, što pokazuje sve veći broj dece koja se nakon završenog osnovnog obrazovanja odluče da upišu ovaj smer, kaže Gavranić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.