Izvor: Magyar Szó, 25.Jul.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođanskoj mađarskoj zajednici skoro 900 miliona forinti

  U rumunskom naselju Tušnadfurdo, ovih dana se održava otvoreni letnji univerzitet Tušvanjoš gde su juče Državni sekretar za nacionalnu politiku mađarske vlade Arpad Janoš Potapi i predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, održali konferenciju za štampu na kojoj su objavili detalje odluke koju je donela vlada u Budimpešti. Što se tiče donacija za vojvođansku mađarsku zajednicu, Pastor se zahvalio za principijelnu politiku mađarske vlade koja izvršava sve ranije dogovore. >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << Pastor je rekao da je doneta odluka o dotiranju četiri veoma važna projekta. Mađarska vlada garantuje da će do kraja godine dotirati (sa 65 miliona forinti), kao i u budućnosti, rad doma Evropa Kolegijum.

- Evropa Kolegijum je bio jedan od najvećih razvojnih projekata vojvođanske mađarske zajednice proteklih godina. Od budžetskih sredstava Srbije smo dobili pet miliona evra za izgradnju, a od početka oktobra će se u ovaj dom moći useliti 428 vojvođanskih mađarskih studenata, koji studiraju u Novom Sadu. Naša ambicija je bila da ova institucija ne dospe pod nadležnost srpske države, jer tako možemo garantovati da će svih 428 mesta biti osigurano za našu decu. Donacija je važna baš zbog toga što garantuje održavanje i funkcionisanje objekta – naglasio je Pastor.

Drugi dotirani projekat je onaj koji se odnosi na stvaranje seoskog starateljskog sistema za šta je mađarska vlada izdvojila 100 miliona forinti.

– Kao što je to slučaj i u drugim mađarskim zajednicama van matice, i vojvođanska mađarska zajednica ima dva važna zadatka. Jedan je briga za mlade, a drugi je briga o starim, iznemoglim osobama. Starateljski sistem služi ovoj potonjoj svrsi. U početnoj fazi će se zaposliti 21 socijalni radnik i nabavićemo 15 vozila sa kojima ćemo moći da odemo i u najzabitija mesta. Dok stignu jesenje kiše, moramo izgraditi ovaj sistem, kako bi bilo ljudi koji mogu ponuditi pomoć onima o kojima se ne stara niko – izjavio je Pastor.

Doneta je odluka i o donaciji kupovine i obnove zgrade u Zrenjaninu: ovaj će projekat koštati 650 miliona forinti. Zgrada će iz ruku srpske države biti vraćena u ruke pravih vlasnika. Na ovom će mestu biti izgrađen prostor za srednjebanatsku zajednicu, u skladu sa dogovorom sklopljenim sa zrenjaninskom biskupijom. U zgradi će biti dom za devojke, izložbeni prostor, manje sale koje će poslužiti za kulturne svrhe, a možda i manji hotel. Radi se o projektu koji bi trebao da se ostvari za tri godine. U prvoj godini bi se kupila zgrada i bila bi pripremljena planska dokumentacija. Kao što je Pastor izjavio, mađarska vlada je donela odluku o dotiranju Radio-televizije „Panon“ od 60 miliona forinti.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.