Vojvođanska mesta sa uređenim centrima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2017, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođanska mesta sa uređenim centrima

Svi gradovi u Vojvodini danas imaju veoma moderne i lepo uređene pešačke zone, pa su ovdašnje arhitekte odlučile da osnuju mrežu vojvođanskih mesta sa uređenim centrima, a inicijativa je potekla iz Kikinde, koja je u Vojvodini prva dobila uređenu zonu bez motornog saobraćaja po uzoru na nemački Minhen. Cilj spajanja gradova je kvalitetnija turistička ponuda na evropskom tržištu.

Prvi grad u bivšoj Jugoslaviji, koji je rekonstruisao infrastrukturu, zelenilo i parter >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i uveo novi gradski dizajn javnog prostora u istorijski centar bila je Kikinda, u periodu od 1977. do 1984. godine.

Upravo iz tog razloga inicijativa za spajanje svih vojvođanskih gradova sa uređenim pešačkim zonama potiče sa severa Banata.

"Cilj je da kvalitetni projekti koje imamo i koji se planiraju u budućnosti, predstave preko mreže sa organizacijama sličnog tipa koje već postoje u Evropi", rekao je Aleksandar Stanojlović, arhitekta.

Rekonstrukcija istorijskih centara započeta je tokom sedamdesetih godina, gde prednjači primer obnove Minhena, na čijem uzoru su obnovljeni mnogi evropski i jugoslovenski gradovi, a među njima bila je i Kikinda.

"Ono što specijalno karakteriše kikindsku pešačku zonu jeste njena prostranost, odnosno poređenje sa vojvođanskom ravnicom, kao što su širina i okruženje", rekla je Biserka Ilijašev, arhitekta.

Prema analizi stručnjaka, najkvalitetnije pešačke zone kod nas imaju Kikinda, Zrenjanin, Pančevo i Sombor, mada i drugi gradovi u Vojvodini mogu da se pohvale svojim centrima, pa je iz tog razloga neophodno njihovo povezivanje.

"Delovaće kao nešto kroz šta će svi zainteresovani moći da se informišu o tome kakva je situacija sa pešačkim zonama u Srbiji i na taj način će se stvoriti virtuelan prostor u mreži koju želimo da osnujemo", rekao je Nemanja Vujić, grafički dizajner.

Kako bi se bolje upoznali sa svim pešačkim zonama u vojvođanskim gradovima, inicijatori su nedavno i promovisali knjigu "Pešačke zone u starim gradskim jezgrima" u kojoj su obrađeni svi pojmovi starih gradskih centara bez motornog saobraćaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.