Vojvodinašume: Podižemo nove šume, ali je za Vojvodinu i to malo

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Dec.2018, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodinašume: Podižemo nove šume, ali je za Vojvodinu i to malo

Javno preduzeće "Vojvodinašume" najavilo je danas da će u novoj sezoni pošumljavanja, od jeseni 2018. do proleća 2019. godine, obnoviti šume na površini od 1.450 hektara, a nove šume podići na oko 95 hektara."Međutim, za Vojvodinu, koja važi za jednu od najobešumljenjih regiona u Evropi - i to je malo", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da bi na osnovu standarda razvijenih zemalja Evrope, pošumljenost Vojvodine sa sadašnjih 140.380 hektara, što je svega 6,5 posto, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << trebalo da se uveća više nego duplo.

"Prostornim planom Vojvodine definisana je potreba za podizanjem još oko 140.000 hektara novih šuma, međutim realizacija ovog plana je dugoročna. Osim toga, u sistemu 'Vojvodinašuma', gotovo da i nema slobodnih površina za pošumljavanje, pa je neophodno da se u ovaj plan uključe svi društveni subjekti na teritoriji Vojvodine, počevši od lokalnih samouprava", piše u saopštenju.

Navedeno je da najviše šuma ima u Sremu, a najmanje u Banatu.

"Problem obešumljenosti Vojvodine, ne bi bio tako akutan da su šume ravnomernije raspoređene. Više od 90 odsto svih šuma nalazi se u uskom pojasu: Posavlja, Podunavlja i Potisja, zatim na području Fruške gore, Vršačkog brega, Deliblatske i Subotičke peščare, dok je svega 10 odsto šuma razbacano na prostoru od oko dva miliona hektara, tako da je prema podacima iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu u čak 14 opština procenat pošumljenosti manji od jedan odsto", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.