Vojvodina ogoljena - Kikinda samo jedan odsto pošumljena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2022, 20:47

Vojvodina ogoljena - Kikinda samo jedan odsto pošumljena

Ovogodišnji dan šuma obeležavamo pod parolom "Održivo korišćenje drveta za ljude i planetu". Prema zvaničnim podacima, Vojvodina je i dalje najmanje pošumljena regija Evrope. Iako se decenijama unazad govori o planovima za promenu te neslavne statistike, nije se mnogo uradilo – šuma imamo sve manje, kao i zemljišta na kojem bi mogla da niknu nova stabla.

Najveći broj opština u Vojvodini i dalje je ogoljen. U tome Kikinda godinama prednjači, sa svega jedan posto pošumljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << teritorije. I pored organizovane sadnje ostvarenje plana je daleko.

"Da bi postigli 2 procenta pošumljenosti nama treba nekoliko decenija, najmanje 2 ovakvim radom, ovakvim tempom gde se sadi 15000 čak i 30000 sadnica godišnje da bi se taj procenat pošumljenosti povećao", kaže Miroslava Narančić, Sekretarijat za zaštitu životne sredine Kikinda.

Mnoge opštine u Vojvodini uopšte nemaju planove za pošumljavanje, kažu u mreži "Pošumimo Vojvodinu". Pored toga, problemi su loša komunikacija nadležnih, siromašan fond za podizanje novih šuma, a najveći ipak - manjak zemljišta, gde bi one mogle da se sade.

Dušica Milenković, Pokret gorana i mreža Pošumimo Vojvodinu kaže:

"Svaka opština bi trebala da ima svoj plan pošumljavanja i da se toga pridržavaju da planiraju svake godine i pošumljavaju deo po deo. To takođe znači da moraju da se odreknu neke površine koju su možda planirali za nešto drugo."

To nije jednostavna procedura, ističu u preduzeću "Vojvodinašume" i šansu vide u postavljanju vetrozaštitnih pojaseva.

Marko Marinković, izvršni direktor Vojvodina šuma kaže:

"Lokalne samouprave koje imaju izrazito nizak stepen pošumljenosti moraju da se odrede da li će neko poljoprivredno zemljište smanjiti u korist šuma. A to je pitanje koje prevazilazi ingerencije samo jedne ustanove. To mora da bude državno strateško pitanje da li smo spremni da se u Vojvodini odreknemo poljoprivrede za 150000 hektara da bismo podigli šume na tim površinama. "

Prema poslednjim podacima nacionalne inventure šuma, Srbija ima oko 40 odsto teritorije pod šumama, Vojvodina i dalje tek 8. S obzirom na to da je podizanje novih šuma izuzetno složen i višedecenijski proces, izuzetno je važno da adekvatno negujemo postojeće, odnosno da čuvamo ono što imamo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.