Vode Vojvodine danonoćno nadgledaju Dunav

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2017, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vode Vojvodine danonoćno nadgledaju Dunav

Nakon stvaranja ledenog čepa na Dunavu kod Novog Sada, uspostavljen je ledohod, dok je ledostaj i dalje na ostalim rekama u Vojvodini čije stanje danonoćno prati Štab "Voda Vojvodine".

Led koji se formirao u noći između srede i četvrtka i koji se prostirao od Žeželjevog mosta sve do Mosta Slobode razbijen je po nalogu "Voda Vojvodine"", ali zbog najavljene niske temperature za iduću nedelju na snazi su i dalje mere vanredne odbrane od zagušenja ledom.

"Imali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smo juče zastoj leda u zoni mostova u Novom Sadu što je probijeno tako da je uspostavljen normalan protok leda i ledohod u toku večernjih sati. Ono što je bitno da je došlo i do otopljenja što je na neki način napravilo pauzu u prilivu leda. Ipak, led i dalje stiže, ali s obzirom na temperature ne lepe se sante i nije tako izraženo njegovo gomilanje kao što je to bilo u ranijem periodu", kaže Aleksandar Nikolić, pomoćnik direktora za tehničke poslove JVP Vode Vojvodine.

U "Vodama Vojvodine" ističu da su u pripravnosti svi resursi za razbijanje leda, kako se ne bi stvarali čepovi i zagušili reku, kao i to da su spremni da odmah reaguju ukoliko se ponovo formira ledostaj.

"U nedostatku ledolomaca koristimo postojeća plovila koja su izuzetne snage i gurači koji mogu da razguraju led ovih dimenzija i pazimo da ne dođe do jačeg gomilanja leda i stvaranja barijere zato ih češće angažujemo i pratimo stanje na celom potezu Dunava. Trenutno je 813 km pod redovnom odbranom od poplava šta banatskih vodotoka što Save Tise Dunava koji je trenutno najproblematičniji", kažu u Vodama Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.