Izvor: Magyar Szó, 18.Nov.2014, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda zadovoljavajućeg kvaliteta samo u Stanišiću

Gradska uprava grada Sombora je ugovorila, a Zavod za javno zdravlje izvršio fizičko-hemijski i mikrobiološki pregled vode u somborskim selima i prigradskim naseljima. Voda je u svakom selu uzorkovana na dva mesta i prema rezultatima izvršenih analiza voda je ispravna za piće samo na uzorku vode iz mesne zajednice Stanišić, dok na drugom punktu u ovom selu voda zbog povećanog sadržaja gvožđa ne odgovara uslovima propisanim Pravilnikom o ispravnosti vode za piće.

Kod oba uzorka >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << uzeta u Doroslovu pronađen je povećan sadržaj amonijaka, arsena i utroška KMnO4 i ne odgovara propisima. U selu Telečka, voda zbog povećanog sadržaja gvožđa ne odgovara propisanim uslovima. U Svetozar Miletiću, pored povišene koncentracije gvožđa, prisutan je i mangan u većoj koncentraciji od dozvoljene.

U Kljajićevu i Staparu se voda za piće ne preporučuje zbog povećanoj sadržaja arsena, a slična je situacija i u selima Aleksa šantić i Riđica, gde se pored povećane koncentracije arsena javlja i povećana koncentracija gvožđa u vodi, te se ne preporučuje za piće.

U prigradskom naselju Žarkovac uzorak vode je pokazao povećan utrošak KMnO4 i prisustvo bakterija fekalnog porekla, zbog koje je neophodno izvršiti ispiranje pa i dezinfekciju izvorišta.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.