Vlasnik svađa male akcionare

Izvor: Blic, 02.Mar.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnik svađa male akcionare

BAČKA TOPOLA - Nakon Skupštine većinskog akcionara „Zobnatice” AD, na kojoj je doneta odluka o osnivanju još jednog Udruženja malih akcionara ovog poljoprivrednog preduzeća, Branislav Janjušević, predsednik postojećeg UMA „Zobnatice”, uputio je apel radnicima da „ne pristaju na razbijanje već postojećeg udruženja”. Prema njegovim rečima, „’Zobnatica’ je prodata za male pare, a osnivanje još jednog udruženja može ići samo na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << štetu radnika”.

Branislav Janjušević kaže da je UMA formirana i registrovana 2005. godine i kada su najavili da će održati skupštinu radi upoznavanja članova sa trenutnom situacijom u „Zobnatici”, bez namere da ikoga ugroze ili napadaju, „većinski akcionar je brže-bolje zakazao susret”.

- Skupštini većinskog vlasnika prisustvovali su mnogi naši članovi i rekli su mi da je doneta odluka o osnivanju još jednog UMA. Molio sam ljude da ništa ne potpisuju i da sačekaju našu skupštinu, jer smo želeli da jedinstvenim nastupom na berzi ljudima obezbedimo bolju prodaju akcija. Ukoliko budu registrovali još jedno udruženje malih akcionara, onda je sigurno da ćemo izvući deblji kraj - tvrdi Branislav Janjušević. „Zobnatica” je prodata 12. decembra prošle godine konzorcijumu koji čine grčki biznismen Kristoforos Petros i beogradska firma „New Company” za 169 miliona dinara, što je prema rečima Branislava Janjuševića svega 20 odsto od procenjenog kapitala.

- Do prodaje „Zobnatice” bili smo vlasnici 11,5 odsto kapitala, a sada smo legalni predstavnici 38 odsto akcija. Neophodno je da zaštitimo naš kapital da bi on kada se iznese na berzu bio povoljan za male akcionare. Ne razumem zašto me, kao predsednika postojećeg UMA, nisu pozvali na skupštinu većinskog akcionara da nađemo najbolje rešenje za sve nas. Jedan od radnika je na skupštini pitao čemu još jedno udruženje, na šta mu je rečeno da svako ima pravo da se učlanjuje gde želi - kaže Janjušević.

Dugogodišnje iskustvo u poljoprivrednoj oblasti inženjera Branislava Janjuševića od same prodaje „Zobnatice” navelo je da „sumnja u iskrenost većinskog vlasnika”.

Želimo razvoj „Zobnatice"

- Ima dosta loših primera privatizovanih preduzeća i zbog toga bi trebalo pametno postupati, a ne srljati u propast. Održali smo skupštinu i našim članovima, bez ijedne reči napada na većinskog vlasnika, objasnili značaj jedinstva Udruženja. Pozvali smo predstavnike UMA Srbije i jedne brokerske kuće, jer nam je stalo da ljudi iz prve ruke čuju prave informacije. Želimo dobru saradnje sa vlasnikom većinskog paketa i imamo volju da učestvujemo u razvoju „Zobnatice", ali to ne možemo činiti ako nas budu razbili -zaključuje Branislav Janjušević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.