Vitezi krenuli u osvajanje Petrovaradinske tvrđave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2019, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vitezi krenuli u "osvajanje" Petrovaradinske tvrđave

Ako ste danas sreli viteza u oklopu u centru Novog Sada, nije vam se učinilo. Vitezovi osvajaju Petrovaradinsku tvrđavu u naredna dva dana, a defileom kroz ulice grada, pozvali su sve hrabre sugrađane da im se pridruže na Drugom novosadskom viteškom saboru.

Nekada su hrabri ratnici bili spremni da se bore za gospodara, a i danas većina dečaka želi da bude kao oni – vitezovi! Iako se o devojčicama koje maštaju o njima pisalo u bajkama iz prošlih vremena, mi smo se uverili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u to da vitezova danas ima i u Srbiji. Ko su oni?

Mile Petrović , jedan od organizatora Novosadskog viteškog sabora kaže da biti vitez danas znači malo baviti se humanim radom, baviti se filantropijom i gledati kako da poboljšamo sebe a zatim svet oko nas.

Za svakog viteza najveća vrednost je ljubav. a pored učenja o odanosti i časti, današnji vitezovi neguju i učenje o starim plesovima, koji su nekada bili deo dvorskih zabava, na kojima su osvajali poglede najlepših dama.

"U okviru viteštva mi imamo celu jednu družinu koja se bavi različitim zanimanjima, okloparstvom,pravljenjem oružja,drvodeljanjem, kožarstvom…", kaže Nikola Brkić iz niške Viteške družine ''Zmajeva griva''.

Na viteškim treninzima oživljavaju se stare bitke, a uz kabastu autentičnu opremu iz srednjeg veka, tela vitezova bore se pod temperaturom od čak 80 stepeni.

"Koristimo prava metalna oružja, ona su zatupljena, imamo metalnu zaštitu koja ide zajedno sa podjaknom i podkapom koja nam naleže na telo i trudimo se da minimalizujemo povredu", objašnjava Nemanja Banović član ''Crvenih gavranova'' iz Novog Sada.

Turnir u streličarstvu, borbe i performansi vatrom - samo su neki od događaja za koje se pripremaju naši vitezovi, a princeze su tu da ih podrže.

Ljubitelji srednjovekovnog doba moći će od sutra da posete viteško selo na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde će biti upriličen bogat kulturno-umetnički program u okviru drugog Novosadskog viteškog sabora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.