Visok nivo humanosti u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2019, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visok nivo humanosti u Novom Sadu

Prema istraživanju iz 2018. godine, Novosađani su najhumaniji građani Srbije, jer godišnje doniraju 25 odsto više od drugih gradova. Motivi za činjenje dobrih dela su brojni, a kako kažu, osećaj nakon uspešne akcije, nema cenu.

Nekima moralna obaveza, nekima ulazak u tuđe cipele jer znaju kako je imati problem, nemati novac ili zdravlje. Može se reći da je Novosađanima humanost svakodnevica, pa tako solidarne obroke za pomoć gladnima uplaćuju neprestano, čak i više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nego što je potrebno.

"Svi su hteli da taj solidarni obrok uplate za nekog ko ne može to da priušti i mi smo zadovoljni kakav je taj odziv bio. Mislim da svako u sebi od privatnih preduzetnika treba da ima to zrno, da ispolji to i da kome god da se nađe prilika, da on to učini, tako da treba i tu otvoriti srce i pomoći", kaže Andrija Nikitović, vlasnik berbernice.

Šišanje čiji je prihod bio usmeren ka vraćanju dostojanstva ljudima dokaz je da način za pomoć drugom uvek postoji. Našim sagovornicima zajednička je želja da se o akcijama ne govori u kontekstu samopromocije. Saglasni da humanost ne treba objašnjavati, ipak su nam otvorili vrata.

"Uglavnom to bude neka stvar za koju se vežeš, subjektivo je, nešto vidiš i kao eho ti odzvoni u glavi i to izaberemo svakako", ističe.

"Uglavnom je ta pomoć jednokratna, ne bude finalno rešenje, bude to kao da baciš malo više svetla na na nekog ali u principu ne mogu ni jednu da odvojim od druge" navodi.

Ni psihološka podrška za sugrađane ne izostaje.

Udruženja Patrija je početkom godine osnovala klub za osobe sa psihičkim poteškoćama "Kompas" koji se uz podršku stručnjaka iz prakse, studenata psihologije održava dva puta nedeljno.

Tako da svi koji imaju potrebu za podrškom mogu da nam se jave.

Prema rezultatima istraživanja iz 2018. godine, Novosađani doniraju 25 posto više od republičkog proseka, a psihološkinja Nina Vukelić kaže da se ne radi samo o tipovima ličnosti.

"Sve je mnogo lakše, ne moramo da idemo u poštu, ne moramo da idemo, ne moramo da idemo negde da uplatimo novac već možemo da samo pošaljemo sms", ističe Vukelić.

"Ljudi kada jednom ostvare taj emocionalni "topli sjaj", kako to zovu istraživači, oni zapravo sve češće daju. Znači važno je da prvi put damo, odradimo nešto volonterski i onda ćemo shvatiti kakva je emocionalna dobit svega toga i zapravo ćemo na takčin više davati", navodi.

Na pitanje gde se postavlja granica do koje treba humanošću rešavati društvene probleme, naši sagovornici kažu da o tome ne razmišljaju, za njih organičenja ne postoje, jer je biti human jednostavno potreba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.