Višnjićevi dani u Šidu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2021, 14:40

"Višnjićevi dani" u Šidu

Podizanjem Višnjićeve zastave uz zvuke gusala na platou Kulturno obrazovnog centra u Šidu počeli su ovogodišnji, 42. po redu "Višnjićevi dani". U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su učenici Muzičke škole, a prisutnima se obratio i Srđan Malešević, direktor KOC-a. Između ostalog je rekao da će tokom trodnevne manifestacije biti uručene nagrade pojedincima za izuzetan doprinos u kulturi.

Centralna svečanost održana je danas u Višnjićevu, selu gde je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Filip Višnjić proveo većinu svog života. On je podsećamo, nakon propasti Prvog srpskog ustanka došao da živi u Sremu u tadašnjem Grku, a današnjem Višnjićevu, gde je i sahranjen. Na grob slavnog slepog guslara i tvorca srpskih narodnih pesama, položeni su venci i cveće.

U Etno prostoru Udruženja žena "Filip Višnjić" izložene su slike iz fundusa Likovne kolonije "Na putevima Save Šumanovića" , dok je uz prvi čas škole gusala otvorena i izložba "Motivi Bosuta i bosutskih šuma". Predsednica Udruženja Gordana Škorić je ovogodišnja dobitnica Višnjićeve nagrade za životno delo. Dobitnik nagrade za mlade kulturne stvaraoce je Mia Prodić, glumica amaterskog pozorišta u Šidu. Nagrade će im biti uručene na svečanoj akademiji u nedelju 19. septembra kojom se završavaju ovogodišnji "Višnjićevi dani" .

Među onima koji su ove godine došli u Šid da odaju počast i poštovanje tvorcu književnog blaga i nacionalne istorije je književnik Selim Radulović.

Pokrovitelji manifestacije su Kulturno obrazovni centar, Narodna biblioteka "Simeon Piščević" i Opština Šid.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.