Izvor: Blic, 10.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus gripa stigao, epidemije za sada nema

Virus gripa, stigao je u Novi Sad. Kako je za „Blic" rekla načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine profesorka dr Zorica Šeguljev, ne registruje se porast broja obolelih niti ima epidemijskog širenja gripa.



- Zimsku sezonu karakteriše učestalije javljanje akutnih respiratornih infekcija, koje uključuju različite bolesti, odnosno zapaljenja različitih delova respiratornog trakta. Uzrokuju ih brojni mikroorganizmi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnosno veliki broj virusa i neke bakterije od kojih svaki prouzrokuje širok spektar akutnih respiratornih oboljenja, a zajednički im je put širenja vazduhom - navodi dr Šeguljev.

Iz Instituta savetuju da se pokriju usta kad se kašlje i kija, da se higijenski uklanja sadržaj izlučevina iz nosa, trebalo bi da se izbegavaju mesta na kojima je veliki broj ljudi, prostorije treba provetravati, odevati se adekvatno, jesti vitamine i izbegavati pušenje. Antibiotike treba izbegavati, osim ukoliko ih lekar ne odredi jer su delotvorni samo ako su u pitanju bakterijske infekcije ili ukoliko postoji rizik od bakterijske superinfekcije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.