Vikend francuske kulture u Inđiji

Izvor: Blic, 20.Maj.2015, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikend francuske kulture u Inđiji

U Kulturnom centru Inđije u subotu, 23. maja održaće se celovečernji program posvećen francuskoj umetnosti i šansoni, koncert pod nazivom “Veče francuskih šansona”, izložba fotografija i filmska projekcija.

Centralni događaj je koncert francuskih šansona pod nazivom “Omaž Žoržu Mustakiju” francuskom šansonijeru grčkog porekla, koji je napisao više od 300 šansona za najveće francuske izvođače, poput Edit Pjaf i Iv Montana u izvođenju Zdravka Dovedana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Hana iz Hrvatske kome je muzika hobi, najavio je KC Inđija.

Han je rođen 1952. godine u Bosilegradu (Srbija). Osnovnu i srednju školu završio je u Brčkom (Republika BIH). Diplomirao je na Tehničkoj vojnoj akademiji Kov u Zagrebu, magistrirao je 1982. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao deset godina kasnije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Od 1987. godine radi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kome je 2008. godine izabran u zvanje redovnog profesora. Živi i radi u Zagrebu. Objavio je više od 40 naučnih radova, autor je pet udžbenika i koautor pet knjiga.

Hobi mu je muzika, posebno francuske šansone. Najviše ceni šansone Žorža Mustakija i Žorža Brasena, koje izvodi i promoviše na svojim brojnim nastupima i u radijskim emisijama, kao i na CD-u koji je objavio.

Koncert počinje u 20 časova a sat pre je otvaranje izložbe fotografija “Iz Pariza šezdesetih” Petra Pierre Grujičića, umetničkog fotografa iz Beograda koji je 18 godina otišao u Pariz i počeo da se bavi fotografijom.

Fotografije su mu izlazile u poznatim novinama i revijama u svetu. Izlagao je u Parizu, Njujorku, Torontu, Vindzoru, u Beogradu u svom restoranu “Kod Pierra”.

Posle koncerta biće prikazan film “Žil i Džim” iz 1962. godine, čija je projekcija deo programa Francuskog filmskog karavana: Klasici, koji Kulturni centar Inđija organizuje u saradnji sa Francuskim institutom Srbije - Novi Sad.

Film je režirao Fransoa Trifo a igraju Žan Moro, Oskar Verner, Anri Ser. Glavni junaci filma “Žil i Džim”, prema mnogima najboljeg Trifoovog filma.

Program “Francuski filmski karavan: Klasici” u KC Inđija počinje u petak, 22. maja i trajaće do ponedeljka, 25. maja a ulaz na sve projekcije je slobodan.

U petak ljubitelji francuskog klasičnog filma moći će da pogledaju film “Pepe Moko” iz 1937.godine, režija Žilijen Divivije, uloge: Žan Gaben, Mirej Balen, Gabrijel Gabrio.

U nedelju, 24.maja na programu je francusko japanska koprodukcija iz 1959.godine film “Hirošimo, ljubavi moja” u režiji Alena Renea u kome igraju Emanuel Riva, Eiži Okada, Bernar Freson. Prvi dugometražni film Renea, sa Trifoovim “Četiristo udaraca” i Godarovim “Do poslednjeg daha”, čini kultnu trilogiju francuskog Novog talasa.

U ponedeljak je na programu francusko italijanski film iz 1970. godine “Crveni krug”, režija Žan-Pjer Melvil, uloge Alen Delon, Andre Burvil, Đan Marija Volonie.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Veče francuskih šansona u Inđiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2015, 09:31

U Kulturnom centru Inđije u subotu, 23. maja održaće se celovečernji program posvećen francuskoj umetnosti i šansoni, koncert pod nazivom "Veče francuskih šansona", izložba fotografija i filmska projekcija...Centralni događaj je koncert francuskih šansona pod nazivom "Omaž Žoržu Mustakiju"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.