Vidovdanska liturgija u Gračanici i parastos kosovskim junacima na Gazimestanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2022, 07:02

Vidovdanska liturgija u Gračanici i parastos kosovskim junacima na Gazimestanu

Patrijarh Porfirije održao je danas parastos kosovskim junacima kod spomenika na Gazimestanu, gde se oko 13 časova okupilo nekoliko stotina Srba, pretežno iz centralnog dela Kosova i Metohije.

Nakon liturgije u manastiru Gračanica, stotine okupljenih građana krenulo je, kako svojim vozilima tako i organizovano autobusima, na Gazimestan, ka spomeniku srpskim junacima, prenosi Kosovo onlajn.

Patrole policije bile su prisutne u znatno većem broju nego prošle godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Na ulazu na prostor Gazimestana kod Prištine, oni su pretresali torbe, a građanima koji imaju majice sa srpskim nacionalnim obeležjima tražili su da ih skinu.

Okupljeni skandirali "Kosovo, Srbija"

Nakon što je danas završen parastos kosovskim junacima, koji je na Gazimestanu služio patrijarh Porfirije, okupljeni su počeli da se razilaze.

I dok jedan broj autobusa napušta spomen kompleks, grupa okupljenih i dalje peva i skandira, prenosi Kosovo onlajn.

Skup je protekao mirno. Na Gazimestanu se okuplilo nekoliko stotina građana koji su raširili srpske zastave, nosili slike cara Lazara i skandirali su "Kosovo, Srbija".

Prostor Gazimestana kraj spomenika srpskim junacima je centralno mesto obeležavanja Vidovdana na Kosovu i Metohiji.

Porfirije: Kosovo i Metohija mesto našeg rođenja, pozvani da budemo braća s Albancima

Patrijah srpski Porfirije poručio je u manastiru Gračanica da su Srbi kad god dođu na Kosovo i Metohiju došli sebi, jer je Kosovo i Metohija "mesto našeg rođenja", na kojem smo dobili "svoje ime i svoj pečat".

Patrijarh je u obraćanju u manastiru Gračanica istakao da srpski narod bez Vidovdana, Gračanice i svih svetinja na Kosovu i Metohiji nije ono što jeste.

"U Gračanici, Dečanima, u Prizrenu, Pećkoj patrijaršiji, mi jasno vidimo ko smo, to su naše oči, Vidovdan je naše oko, Sveti Lazar je naše uho, kosovskometohijske svetinje su naš um", istakao je Porfirije.

Ukazao je da na Kosovu i Metohiji razumemo "ne samo našu prošlost i poreklo, već i to šta je naš cilj, zašto smo poslani u ovaj svet".

Patrijarh je istakao da smo pozvani da budemo braća sa svima, i sa Albancima naravno pre svih, jer, kako je naveo, "ovde živimo sa njima."

"Samo u zajednici možemo biti na putu božijem, da smo svi jedni drugima potrebni, da niko bez nikoga ne može i da je važno da to razumemo, jer imamo to iskustvo u svojoj prošlosti. Da ne dozvolimo da nas drugi uče tome, da nas opominju, da primenjuju svoje metode kojima hoće samo da postignu da jesmo jedni pored drugih a da oni neretko ostvaruju svoje ciljeve", naglasio je Porfirije.

Patrijarh Porfirije je služio svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a kasnije će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima stradalim 1389. godine.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Patrijarh Porfirije danas služi arhijerejsku liturgiju u Gračanici i pomen na Gazimestanu

Izvor: Blic, 28.Jun.2022

Srpski patrijarh Porfirije danas će, na Vidovdan, služiti arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a potom i pomen na Gazimestanu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.