Vibro akustika novi master program Univerziteta u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2018, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vibro akustika" novi master program Univerziteta u Novom Sadu

Na novom master programu Univerziteta u Novom Sadu na smer vibro akustike, za dve godine, biće upisano 25 studenata čije će studije biti besplatne. Studenti će imati priliku da naučene stvari primenjuju u posebnim naučnim jedinicima koje će biti osnovane baš za tu namenu, kao i da utiču na rešavanje problema prekomerne buke i vibracije u životnoj sredini.

Novi master program na Univerzitetu u Novom Sadu iz Vibro akustike kao i laboratorije vrednosti od 140.000 evra uticaće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na stvaranje stručnjaka u oblasti buke i vibracija, a to je važno jer loše ocenjeno stanje Srbije u tim oblastima usporava rešavanje pitanja poglavlja 27 koje se odnosi na ekologiju, ključno za evropske integracije.

"Master program traži ozbiljne  pripreme i akreditaciju i labaratoriju, dizajn eksperimenata, to će sve trajati dve godine, a 25 studenata će biti plaćeno od Evropske komisije, dakle imaće potpuno besplatne studije, dakle treće godine. Sve to bi trebalo da krene 2020. godine", izjavila je dr Ivana Kovačić sa FTN-a.

Projekat „Senvibe“ podrazumeva i saradnju akademske zajednice sa Unijom poslodavaca Vojvodine.

"Mi ćemo nastojati da sudenti koji se time bave dolaze kod nas u naše firme i da na licu mesta, u praksi vide kako to funkcioniše , šta je stvarna buka, šta je stvara vibracija i naravno kako se protiv toga boriti, kako to sprečavati", rekao je Stanko Kristin iz Unije poslodavaca Vojvodine.

Cilj projekta takođe je skretanje pažnje na važnost celoživotnog učenja i kao i na usklađivanje sa evropskim standardima.

"U ovom projektu su uključene dve inostrsrane institucije. Univerzitet iz Sauteptona, UK, što je izuzetno važno jer je to institut koji se bavi istraživanjem buke i vibracije i kolege iz Švedske koje će praviti most između njihovih iskustava i znanja prenetog ka nama", rekla je prof. Emeritus Mirjana Vojinović Miloradov.

Buka i vibracija ocenjene su kao negativni uticaji na zdravlje čoveka i predstavjaju važan element zaštite životne sredine i zbog toga je projekat "Senvibe" značajan ne samo za akademsku zajednicu, već za celo društvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.