Veslačka ruta deo prekogranične saradnje Srbije i Mađarske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2019, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veslačka ruta deo prekogranične saradnje Srbije i Mađarske

Veslačka ruta nakon dve nedelje trajanja i pređenih 300 kilometara, završena je danas. Organizovana je u sklopu projekta koji je važan deo prekogranične saradnje između Srbije i Mađarske.

Studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Novog Sada i Segedina učestvovali su u veslačkoj ruti, koja je započela u Mađarskom gradu Tisakecke i posle dve nedelje završila svoje putovanje u Slankamenu. To je ujedno bila prva veslačka ruta između dveju zemalja.

"Nismo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << znali na šta idemo, ali kad smo stigli zatekli smo nešto skroz neočekivano, i stvarno smo prošli kroz ovo svi zajedno, tako da da, sigurno ću se opet prijaviti ako bude ovako nešto slično", kažu veslači.

"To je bila moja prva veslačka tura, i imam samo pozitivne utiske. Organizacija je bila super kao i naši prijatelji iz Srbije za koje imam samo reči hvale", kažu veslači.

Ukupno 50 studenata učesnika ovog programa, zajedno sa nastavnicima oba fakulteta prošli su kroz dvodnevnu obuku upravljanjem kajakom, da bi na taj način bili osposobljeni da savladaju rutu dugu 300 kilometara.

"Hteli smo da ovim projektom unapredimo turizam i poboljšamo veze između Srbije I Mađarske. Nadam se da ćemo i sledeće godine sarađivati jer smo na ovaj način saznali na čemu treba da poradimo u bližoj budućnosti. Hteo bih da naglasim da su učesnici iz obe zemlje bili fantastični i drago mi je što smo započeli ovaj vid saradnje", kaže prof. Žolt Katona, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Segedin.

"Mi bi zaista želeli u dogovoru sa kolegama iz Segedina da nastavimo ovu saradnju, da dogodine nove studente uključimo, čak je i ideja da studenti drugih fakulteta dobiju priliku da učestvuju u ovom projektu, a naravno i građanstvo jednog dana da se uključi u ovako nešto", kaže prof. dr Borislav Obradović, prodekan za nastavu.

Ideja celog projekta između ostalog nije samo sport, već i razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređivanje opšteg kvaliteta života u njemu, kao i upoznavanje sa kulturno-istorijskim znamenitostima obeju zemalja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.