„Versaće“ za 200 evra

Izvor: Blic, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Versaće“ za 200 evra

NOVI SAD - „Pjer karden" jaknu za 200 evra, „diorov" parfem za 25, „rejbanke" za 70 evra, sasvim je lako kupiti u Novom Sadu, ali samo preko šanera. Preprodavci „vruće" robe ili kopija čuvenih marki, ponovo su osvojili novosadsko crno tržište.

U njihovim torbama nađe se gotovo sve: originalna garderoba, tašnice, cipele francuskih i italijanskih dizajnera, skupi parfemi, kopije sa Tajlanda i iz Turske. Ipak, kao i svi trgovci, prilagođavaju se zakonima tržišta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pa u Novi Sad najčešće donose kožu, parfeme i sunčane naočare. I sve to u pola cene. Kožna jakna sa etiketom „karden", „varsaće", „guči" ili „taper", košta 350 do 800 evra, sunčane nočare 70 do 100, a parfemi oko 20 evra. A, ukoliko su u pitanju kopije sa Tajlanda cena će biti daleko niža.

Kopije sa Tajlanda

Ogroman broj ljudi radi sa kopijama, a najbolje su na Tajlandu i u Turskoj. Ali, to je tipična preprodaja. Odeš, kupiš, prodaš za duplo više keša. Ima podmetanja, ali poznavaoci znaju da prepoznaju original. Recimo, cipele se razlikuju po materijalu, parfeme možete prepoznati po broju na celofanu, ima stotinu trikova - otkriva Ružica S.

„Pravu robu", kako je sami zovu, originale iz Italije, Nemačke, Francuske, priča Ružica S. jedan od novosadskih preprodavaca, u Novom Sadu ima svega petorica do desetorica ljudi. Jer, original se može prodati za ove pare, a uz zaradu samo ako je kraden. A, za tako nešto treba odlična veza: „nabavljač" u Italiji, carinici na granicama, vozači koji „ništa ne vide i ništa ne čuju". Uz to, kada roba napokon stigne preko bar tri ruke do Novog Sada, neophodna je i dobra distributivna mreža - bar dvojica do trojica „saradnika" sa neverovatno širokim krugom prijatelja i poznanika koji omogućavaju da uđete u neko preduzeće, u kratkom roku obavite prodaju i odete. Ali, za ovaj trud očekuje i više nego dobra nagrada: po jednoj turi u kojoj se nađe oko pedesetak kožnih jakni, zarada je od 1.500 do 3.000 evra, pa i više.

- Veza iz Italije zove čim dođe do robe. Originali koji se prodaju po pravilu su kradeni. U prvoj ruci jedna kožna jakna staje oko 150 evra, a dok dođe do Novog Sada prošla je dve-tri ruke i njena konačna cena je, u startu, kada je izbor najveći, oko 700 evra. Kako vreme odmiče, cena pada, jer se roba mora brzo prodati. Najpre na 350 do 400 evra, a na kraju ide po nabavnoj ceni - kaže Ružica.

Nekada, u izuzetnim situacijama, šaneri rade i po porudžbini, ako treba doneti robu koja je manje tražena: bunde, „pjaćoti" cipele, „guči" tašne.

- Manje količine mogu se preneti kolima u kojima sedi četvoro - petoro ljudi, kao lične stvari. Skinu se etikete, a parfemi raspakuju i razbacaju po tašni, dok se kutije pažljivo spakuju. Veće količine uglavnom se nose busom, spakovane u bunker ispod suvozačevog ležaja - priča V.P. šaner koji posluje isključivo sa italijanskom robom.

Distribuciju je, kažu, najlakše organizovati. Pozovu se prijatelji i poznanici, uglavnom se stiže u kuće ili firme i prodaje na licu mesta. Određivanje cene je jednostavno: ako je roba vruća prodaje se po niskoj ceni i isključivo po sistemu „keš u ruke". U suprotnom, cena je viša, ali način isplate ostaje stvar dogovora: dve, tri rate sasvim su uobičajene.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.