Venac Laze Kostića Ivanu Negrišorcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2020, 15:18

Venac Laze Kostića Ivanu Negrišorcu

U znak sećanja na Lazu Kostića i dan kada je završio i predao na štampu, po mnogima najlepšu ljubavnu pesmu Santa Maria della Salute, u Somboru je ustanovljena manifestacija Dan Laze Kostića kao i specijalna nagrada i priznanje za pesništvo i doprinos srpskoj književnosti.

Pesnička povelja Venac Laze Kostića ustanovljena u znak sećanja na najlepšu ljubavnu pesmu Santa Maria della Salute dodeljena je Ivanu Negrišorcu.

"Ta pomisao da je nešto od Laze došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da je to neka vrsta priznanja, slušajte, mislim da u srpskoj književnosti malo toga ima što ima tu težinu. Ima još nekih nagrada sa imenom Laze Kostića i sa razlogom i treba da ih bude, jer konačno, Laza je jedno veliko čudo sprske književnosti ali ovo me stvarno dirnulo u samo srce, tim pre što sam prošle godine dobio nagradu za ljubavnu pesmu iz moje nove knjige, posvećenu preminuloj suprizi, koja nosi ime Lenkin prsten", rekao je Negrišorac.

"Ivan Negrišorac se, poslednjih godina, izdvaja svojim novim stvaralaštvom i zapažen je u pesničkoj javnosti Srbije jer donosi novi glas i nove teme koje su i nacionalne. One na svojevrstan način objašnjavaju mnoge istorijske momente našeg naroda i to na jedan vrli pesnički način", istakao je dr Stojan Berber, član žirija za dodelu prestižne nagrade.

Manifestaciju Dan Laze Kostića, po osmi put, organizuje UG Ravangradsko proleće i Gradska biblioteka Karlo Bijelicki.

"Imam utisak da je značaj ove nagrade sličan kao i značaj Laze Kostića u svetu poezije i svetu književnosti uopšte, tim pre što je Laza boravio 3 godine u Somboru, što je sahranjen ovde u Somboru, dobar deo njegov života vezan je za grad Sombor a mi se trudimo da održimo tu tradiciju i na ovaj dan da obeležimo i završetak pesme Santa Maria della Salute i njegovu poslednju knjigu poezije objavljenu 1909. godine", ispričala je Nataša Turkić, direktorica Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u Somboru.

Dobitnik Venca Laze Kostića, Ivan Negrišorac, književnik i predsednik Matice srpske objavio je više od 250 kritičkih, teorijskih i književnoistorijskih tekstova a njegove pesmu prevođene su na dvanaest jezika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.