Velikogospojinski dani u Feketiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2017, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Velikogospojinski dani" u Feketiću

Treće po redu "Velikogospojinske dane" u Feketiću obeležilo je na desetine različitih kultutno-umetničkih, ali i zabavnih sadržaja. Jedan od zanimljivijih programa bilo je otvaranje etno izložbe i nesvakidašnja modna revija inspirisana tradicionalnim motivima.

Tradicionalni "Velikogospojinski dani" u Feketiću ove godine traju pet dana, a sve je u znaku etno motiva i očuvanja narodnog stvaralaštva. Trećeg dana festivala je svoje radove je predstavilo desetak udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << žena sa teritorije čitave Srbije, a posetioci su imali prilike i da se upoznaju sa procesom izrade tradicionalnih ručnih radova.

Svetlana Trifunović iz Udruženja žena "Zlatne niti" u Feketić su došli iz Vrnjačke banje i kažu da su sklopili mnoga prijateljstva i moguće saradnje.

"Predstavljamo se u tkanju, pletenju, vezu, zlatovezu, heklanju... Različiti su motivi i, po meni, Vojvodina je po tome izuzetno bogata. Ovde se tka i pončo i razni drugi odevni predmeti.Ciljevi su nam da sačuvamo našu tradiciju kroz foklor i kroz našu narodnu nošnju", rekla je Svetlana.

Iz susednog Vrbasa je došao Aktiv žena Prve mesne zajednice, a njihova predsednica, Stefanija Mažić, za organizatore ima samo pozitivne komentare.

"Jako je lepo sve osmišljeno. Uklopila se i tradicija i moderno. Mislim da je ovo pravi potez. Prvi put se dešava ovakva manifestacija, a sve je jako dobro organizovano", rekla je Mažić.

Veliku pažnju publike u Feketiću privukla je etno modna revija sa ručno rađenim narodnim nošnjama i modernim odevnim predmetima sa nacionalnim motivima. Ksenija Kustudić Đukić, inače profesor istorije i pokretač ideje o modnoj reviji kaže da je za malu opštinu kakva je Mali Iđoš cela manifestacija veliki poduhvat, a sama revija je naročit doživljaj.

"Izlažu žene iz Knjaževca koje su po tome poznate širom Srbije, zatim sa Batočine, iz Vrnjačke banje, sa Panonije, iz Vrbasa i naravno iz našeg udruženja žena iz Feketića, iz "Hestije". Haljine su zaista divne. Ima raznih tehnika, kosovski vez, zlatovez na svili... Fantastične su", istakla je Ksenija.

Nakon brojnih izložbi, pozorišnih predstava i koncerata tradicionalne i zabavne muzike koje će publika u Feketiću moći da prati, poslednjeg dana manifestacije, na samu Veliku Gospojinu, na sceni Doma kulture u Feketiću biće održan svečani koncert svih kulturno-umetničkih društava sa teritorije opštine Mali Iđoš.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.