Veliki krotitelj za početak 15. Beogradskog festivala igre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2018, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Veliki krotitelj" za početak 15. Beogradskog festivala igre

Komadom "Veliki krotitelj" priznatog grčkog vizuelnog umetnika, reditelja i koreografa Dimitrisa Papajoanua, večeras je u Sava Centru počeo 15. Beogradski festival igre.

Bizarni prikazi, hibridna stvorenja, ponavljanje scena, komične, erotične i magične slike, optičke iluzije, poigravanje sa referencama iz istorije umetnosti, Papajoanu je kreirao komad oko ideje da se ljudski život može posmatrati kao put otkrića, potraga za skrivenim blagom, unutrašnje arheološko traženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smisla.

Scene u "Velikom krotitelju", stalno u kontrastu svetla i tame, crnog i belog, deluju kao snovi ili kao košmari.

Od preplitanja muških i ženskih nagih tela, tako da nastaju jeziva stvorenja sastavljena od noge jednog muškog igrača, noge drugog muškog igrača i trupa ženskog igrača, do referenci na Botičelijevu sliku "Rođenje Venere", Mikelanđelovog "Davida" i scene sa Rebrantove slike "Čas anatomije" koja se ubrzo pretvara u gozbu tako da operacioni sto postaje sto za ručavanje na kome su servirani unutrašnji organi.

Iz poda prekrivenog pločama izranjaju delovi ljudskih tela, igrači nestaju u toj istoj zemlji, pojavljuju se i dvojica astronauta, a sve se završava kosturom koji izranja iz zemlje i čije kosti vetar odnosi.

Scene se odvijaju u tišini ili dopunjene Štrausovom kompozicijom "Na lepom plavom Dunavu".

Publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila Papajoanua kome je pre nekoliko dana uručena nagrada "Jovan Ćirilov" za korak napred, a izvođenju su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i predstavnici diplomatskog kora.

Svečano otvaranje Beogradskog festivala igre zakazano je za 17. mart kada će se srpskoj publici prvi put predstaviti trupa "Vertigo" iz Izraela, takođe na sceni Sava Centra, sa koreografijom "Jedan, Jedan i Jedan" Noe Verthajm.

Do 4. aprila 24 nove koreografije izvešće 15 trupa, a Beograd će prvi put ugostiti Poljski teatar igre uz Poznanja, Balet Hongkonga, Kompaniju Roja Asafa iz Tel Aviva i Sidnejsku kompaniju igre čijim će nastupom biti zatvoren 15. BFI.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.