Veliki broj pacijenata primljen na bolničko lečenje u KCV, prethodnog dana registrovano 958 novih slučajeva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2021, 10:42

Veliki broj pacijenata primljen na bolničko lečenje u KCV, prethodnog dana registrovano 958 novih slučajeva

Pored velikog broja ambulantno pregledanih pacijenata na Klinici za infektivne bolesti, prethodnu noć u Kliničkom centru Vojvodine obeležio je veliki broj primljenih pacijenata na bolničko lečenje sa Covid 19 potvrđenom virusnom infekcijom kao i veliki broj kontrolnih pregleda pacijenata koji se nalaze na kućnom lečenju.

Trenutno, u Kliničkоm cеntru Vојvоdinе sе lеči 213 pаciјenata kоd kојih је pоtvrđеnо dа su оbоlеli оd virusа COVID – 19. Оd >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tоgа, kod 18 pacijenatа s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lеčеnjе zаhtеvа primеnu mеhаničkе vеntilаciје.

Kod velikog broja ostalih hospitalizovanih pacijenata koji su оbоlеli оd virusа COVID – 19, a s obzirom na težinu kliničke slike uz ostalu neophodnu terapiju primenjuje se i intenzivna kiseonička potpora.

S obzirom na porast broja hospitalizovanih pacijenata KCV je bio prinuđen da obezbedi dodatne smeštajne kapacitete kao i da reorganizuje ljudske resurse unutar svojih organizacionih jedinica. Тrеnutnо u kоvid sistеmu KCV su: Klinikа zа infеktivnе bоlеsti, Klinikа zа mеdicinsku rеhаbilitаciјu, Klinikа zа аbdоminаlnu hirurgiјu kao i 5 intenzivnih jedinica gde se leče pacijenti sa najtežim kliničkim oblicima bolesti.

"Apelujemo na građane da pomognu zdravstvenom sistemu i Kliničkom centru Vojvodine te da se obavezno pridržavaju svih preventivnih zaštitnih mera, kako bi se porast novozaraženih zaustavio. Takođe apelujemo na sve građane da se prijave za proces imunizacije protiv virusa kovid -19, te da se i dalje pridržavaju svih epidemioloških mera, što podrazumeva nošenje zaštitinih maski, održavanje odgovarajuće distance između osoba, redovno pranje i dezinfekcija ruku, kao izbegavanje okupljanja stanovništva u većem broju", navodi se u saopštenju.

U Vojvodini je tokom prethodnog dana registrovano 958 novih slučajeva korona virusa.

U strukturi novih slučajeva 841 slučaj ili 87,7 odsto je dokazan brzim antigenskim testom, kod koga je potrebna velika količina virusa da bi pokazao pozitivan rezultat, objavio je Institut za javno zdravlje Vojvodine. Istaknuto je da ti pacijenti, u epidemiološkom smislu, predstavljaju rezervoare zaraze koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih.

Manji broj novih slučajeva je potvrđen PCR testom nakon negativnog brzog testa i ti pacijenti nose manju količinu virusa, koju ovaj test može da registruje.

Najveći broj novoobolelih je registrovan u Novom Sadu - 280, a među njima takođe dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom.

Među novoobolelima u poslednjih nedelju dana dominira radno aktivno stanovništvo koje čini više od 75 odsto slučajeva, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta 30 do 50 godina.

Institut epidemiološku situaciju ocenjuje kao krajnje nepovoljnu i očekuje produženje epidemijskog talasa.

Institut smatra da u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva korona virusa u AP Vojvodini je 9.733, a najviše ih je u Novom Sadu - 2.983.

U ostalim opštinama trenutno je manje od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva. U odnosu na period od sredine februara, broj aktivnih slučajeva u Vojvodini se gotovo udvostručio.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KORONA U VOJVODINI: Povećava se broj ambulantnih pregleda kao i broj primljenih pacijenata

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2021

Tokom noći povećan je broj ambulantnih pregleda pacijenata na Klinici za infektivne bolesti, a u Kliničkom centru Vojvodine zabeležen je veliki broj primljenih pacijenata na bolničko lečenje sa Covid 19 potvrđenom virusnom infekcijom kao i veliki broj kontrolnih pregleda pacijenata koji se nalaze...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.