Veče improvizacija na Akademiji umetnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2015, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veče improvizacija na Akademiji umetnosti

U Multimedijalnom centru Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu večeras u 20 časova biće održan koncert improvizovane muzike. Natupiće Žolt Šereš Ahad - elektornika, zvučni objekti, Nenad Marković, truba i ansamlb "Ex You".

Žolt Šereš Ahad (Zsolt Sőrés, Budimpešta, 1969) se od ranih devedesetih bavi improvizovanom, elektroakusičnom muzikom i raznim formama konceptualne umetnosti. Urednik je više umetničkih časopisa i kustos značajnih umetničkih projekata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Budimpešti. Radi na Muzičkoj akademiji „Franc List" u Budimpešti, na odseku za kompoziciju, kaže se u najavi.

Nenad Marković je rođen u Novom Sadu, gde je završio niže i srednje muzičko obrazovanje u u klasi prof. Dubravka Markovića. Diplomirao je u klasi Rajnolda Fridriha (Reinhold Friedrich) na Državnoj akademiji u Karlsrueu (Nemačka). Kao solista i član raznih ansambala i orkestara sarađuje sa nekim od najznačajnijih dirigenata i kompozitora današnjice.

Ex You je muzički sastav posvećen improvizovanoj i eksperimentalnoj muzici, osnovan 2014. godine u Novom Sadu. Čine ga Laslo Lenkeš (gitara), Filip Đurović (bubnjevi) i Milan Milojković (elektronika). Sastav je nastao na turneji sa švedskim kompozitorom Hermanom Mincingom (Herman Müntzing) u organizaciji Improstora iz Novog Sada i Improv.hu iz Segedina, održanoj radi izvođenja njegovog dela „Morf 2".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.