Već nedelju dana udišu benzen

Izvor: Blic, 23.Jul.2009, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Već nedelju dana udišu benzen

Pančevo - Juče je bio sedmi dan od kako Pančevci ponovo u vazduhu udišu opasne doze ugljovodonika i benzena. U noći između utorka i srede gradski monitoring aerozagađenja na mernom mestu u blizini Rafinerije zabeležio je dvosatnu koncentraciju veću od 850 mikrograma po metru kubnom vazduha ugljovodonika, a merno mesto u blizini Tamiša na pola puta između industrijske zone i centra grada u jutarnjim satima pokazalo je vrednost kancerogenog benzena veću od 57 mikrograma po metru kubnom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Poslednje zagađenje u Pančevu prate jaki neprijatni mirisi, a oči i sluzokoža grla peku. Centru za obaveštavanje i uzbunjivanje javilo se nekoliko desetina građana žaleći se na neprijatne miris.

Vladimir Delja, član Gradskog veća zadužen za ekologiju, najavio je da će zatražiti da mobilne toksikološke ekipe zavoda za javno zdravlje uđu u Rafineriju i izmere zagađenje.

Povodom najnovijeg višednevnog zagađenja u Pančevu održan je i sastanak gradskog tima za postupanje u vanrednim situacijama.

- Sagledali smo izveštaje tri fabrike, izveštaje republičke inspekcije i Zavoda za javno zdravlje. Zaključak da su bile povećane jednočasovne vrednosti u poslednjih sedam dana. Ipak, 24-časovni prosek benzena nije prelazio 6,8 mikrograma pa nije bilo akutnog uticaja na zdravlje. Inspekcija je navela da je pucanje cevovoda od Rafinerije ka Petrohemiji u jednom trenutku bilo uzrok, ali da je to sanirano. Drugi problem je pojačana manipulacija odnosno otprema derivata iz Rafinerije. Cisterne nisu prilagođene savremenom punilištu pa je rafinerija naložila vlasnicima cisterna da ih adekvatno opreme a rok nisu naveli - kazao je Delja.

Mobilna merna stanica nije juče ušla u Rafineriju iako je za tu svrhu dobijena kao donacija iz Italije. Po proceduri nalog za akciju daje republička inspekcija.

- Odustalo se od odlaska mobilne merne stanice u Rafineriju jer to ne nalažu 24-časovna merenja a uzroci su identifikovani. Zaključeno je da tim bude pripravan, a republička inspekcija da bude prisutna u gradu jer petrohemija najavljuje start 15. avgusta a tih dana se očekuje da proizvodnju pokrene i Azotara.

Poznato je da i Rafinerija ima svoj monitoring zagađenja. Predstavnici NIS-a su ovih dana u Pančevu zatražili da imaju uvid u rezultate gradskog monitoringa u realnom vremenu a ne sa dva sata zakašnjenja kada su i građanima dostupni preko interneta.

- Tražimo da rafinerija omogući uvid u podatke sa njihovog fabričkog monitoringa kako bi mogli da dovedemo u vezu i otkrijemo šta je uzrok zagađenja u poslednjih nedelju dana. Tražićemo dozvolu da uđemo sa vozilom u rafineriju. NIS je tražio da ima trenutni uvid u podatke našeg monitoringa mi nemamo ništa protiv ali smo zatražili isto od njih - ističe Delja.

Inspektorka na odmoru

U proteklih nedelju dana zagađenja, republički inspektori su u vanrednu kontrolu dolazili iz Beograda, jer je inspektorka čija je kancelarija u Pančevu na odmoru.

- Mislim da republička inspekcija ništa konkretno nije uradila da se spreči dalje aerozagađenje. Insistiramo da ako se povišene koncentracije ugljovodonika i benzena jave u narednim danima izdaju nalog za upotrebu mobilnog monitoringa. Da uđemo u Rafineriju i utvrdimo koji pogon zagađuje pa da ga zatvorimo - kaže Vladimir Delja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.