Varadi o vraćanju imovine i kolektivnoj krivici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2011, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varadi o vraćanju imovine i kolektivnoj krivici

NOVI SAD -

Zakon o vraćanju imovine i obeštećenju počiva na koncepciji kolektivne krivice, ocenio je univerzitetski profesor prava Tibor Varadi.

"Istina, on neposredno ne cilja na određenu etničku grupu, nego na vojsku koju je istorija osudila", rekao je Varadi za današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Prema njegovim rečima, u te vojske u Drugom svetskom ratu ljudi nisu svrstavani na osnovu individualnih odluka, nego zbog mobilizacije, iako je bilo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << onih koji su se dobrovoljno prijavljivali.

"Ni u miloševićevskoj vojsci nisu služili samo oni koji su se slagali sa Miloševićem. To mi, vojvođanski Mađari, veoma dobro znamo", kazao je Varadi.

Dodao je da individualna odgovornost predstavlja ključnu odrednicu prava Evropske unije.

"Za zločine treba odgovarati, ali treba da odgovara onaj koji je počinio zločin", poručio je Varadi.

"Dakle, ukoliko je nekom imovina oduzeta jer je počinio zločine, tome se ne vraća i ne treba da se vrati imovina. Sve je to sasvim moguće rešiti na terenu individualne odgovornosti", rekao je Varadi.

On je još zapazio i da je neobično da su iz formulacije koja glasi "pripadnici okupatorskih snaga" zapravo izostale ustaše, pripadnici Ljotićevih jedinica, četnici.

"Oni, naime, nisu bili 'okupatorske snage', nego kolaboracionisti okupatorskih snaga i formulacija 'okupatorske snage' se verovatno na njih ne odnosi", ukazao je Varadi.

Izrazio je uverenje da će Ustavni sud Srbije proglasiti neustavnim one odredbe Zakona o vraćanju imovine koje počivaju na principu kolektivne krivice.

Savez vojvođanskih Mađara, kao i udruženja Nemaca u Vojvodini, oštro su kritikovali nedavno usvojeni Zakon o vraćanju imovine upravo zato što smatraju da je njime uveden princip kolektivne krivice za ta dva naroda.

Zakon je kritikovala i susedna Mađarska, koja je zapretila blokadom evropskih integracija Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.